Rugăciunea scurtă a Părintelui Cleopa care poate aduce minuni

Părintele Cleopa, una dintre cele mai marcante figuri ale ortodoxiei românești, ne propune o rugăciune puternică și simplă, formată din doar 13 cuvinte. Aceasta este menită să aducă minuni în viața celor care o recită zilnic, având în centrul ei îngerul păzitor primit la botez.
Cine a fost Părintele Cleopa?
Părintele Cleopa Ilie, cunoscut în lume sub numele de Constantin Ilie, s-a născut pe 10 aprilie 1912 în comuna Sulița, județul Botoșani, într-o familie de țărani. A fost al cincilea din cei zece copii ai familiei lui Alexandru Ilie. De-a lungul vieții sale, a devenit arhimandrit și stareț la Mănăstirea Sihăstria, fiind recunoscut ca un renumit trăitor al credinței ortodoxe românești.
După ce a urmat cursurile școlii primare în satul natal, Cleopa a făcut trei ani de ucenicie duhovnicească la schimonahul Paisie Olaru, un pustnic din Schitul Cozancea. Drumul său spiritual a continuat în decembrie 1929 când s-a alăturat obștii schitului Sihăstria alături de fratele său mai mare, Vasile.
În anii următori, Cleopa a urcat treptat pe scara ierarhică a monahismului. De la primirea în obștea schitului în 1932, la hirotonirea ca ierodiacon în 1944 și apoi ca ieromonah în 1945, cariera sa monahală a fost marcată de o profundă devoțiune și de nenumărate provocări. În anii ’50, fiind urmărit de Securitate, s-a retras de mai multe ori în Munții Stănișoarei și Munții Neamțului.
Rugăciunea de 13 Cuvinte
Părintele Cleopa ne lasă moștenire o rugăciune simplă, dar puternică, compusă din doar 13 cuvinte, adresată îngerului păzitor. Această rugăciune este menită să fie rostită zilnic pentru a aduce minuni în viața celor care cred în puterea ei.
Textul complet al rugăciunii este:
“Sfinte îngere, cel ce stai înaintea pătimașului meu suflet și al vieții me¬le celei ticăloase, nu mă lăsa pe mine, păcătosul, nici nu te depărta de mine pentru neînfrânarea mea. Nu da loc diavolului celui viclean, ca să-mi stăpânească cu silnicie acest trup muritor.
Întărește mâna mea cea slabă și neputincioasă și mă îndreptează la calea mântuirii. Așa, sfinte îngere al lui Dumnezeu, păzitorul și acoperitorul sufletului și al trupului meu celui ticălos, iartă-mi toate cu câte te-am mâhnit în toate zilele vieții mele și orice am greșit în această zi.
Acoperă-mă în această noapte și mă păzește de toată ispita celui potrivnic, ca să nu mânii cu nici un păcat pe Dumnezeu; și te roagă pentru mine către Domnul, ca să mă întărească întru frica Sa și vrednic să mă arate pe mine, robul Său, bunătății Sale.
Amin.”
Moștenirea Spirituală a Părintelui Cleopa
Părintele Cleopa a lăsat în urmă o moștenire spirituală impresionantă, având un impact profund asupra vieții religioase din România. În 1947, Schitul Sihăstria a fost ridicat la rang de mănăstire, și sub conducerea sa, s-a dezvoltat o comunitate monahală puternică. Părintele Cleopa a fost hirotesit arhimandrit, contribuind semnificativ la creșterea spirituală a celor din jur.
În 1948, din cauza persecuțiilor politice, a fost nevoit să se retragă temporar în pădurile din jurul Mănăstirii Sihăstria. Ulterior, a fost numit stareț al Mănăstirii Slatina Suceava, unde a întemeiat o obște de peste 80 de persoane. Deși a fost urmărit de Securitate, părintele nu a încetat niciodată să ofere îndrumare spirituală, retrăgându-se periodic în locuri izolate pentru a-și continua activitatea religioasă.
La revenirea sa în Mănăstirea Sihăstria în 1964, Părintele Cleopa a continuat să povățuiască atât călugări, cât și mireni, timp de 34 de ani, lăsând o amprentă de neșters asupra spiritualității ortodoxe românești.
Povestea sa, marcată de devotament și perseverență, este un exemplu viu al puterii credinței și al importanței rugăciunii în viața de zi cu zi. Rugăciunea de 13 cuvinte, simplă dar profundă, rămâne un testament al credinței sale și o invitație pentru toți credincioșii de a se conecta zilnic cu îngerul lor păzitor.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨