Noaptea târziu în zgomotul capitalei, în birourile guvernamentale, sunt purtate discuții aprinse. Zvonurile se răspândesc cu rapiditate: liderii sindicatelor de profesori ar negocia funcții în parlament pentru a calma spiritele revoltaților.

O nouă ofertă pe masa negocierilor

Dezvăluirile vin în contextul în care Guvernul a propus o nouă ofertă pentru sindicate, un gest de conciliere în mijlocul unui conflict ce pare a nu avea sfârșit. Oferta constă în majorarea cu 25% a salariilor începând cu data de 1 iunie, iar prima tranșă din creșterea salarială pe noua grilă să fie de 50% de la 1 ianuarie 2024. Condiția? Sindicatele trebuie să anunţe duminică, la ora 9.00, la sediul Guvernului, încetarea conflictului.

Reclamă

Reacțiile liderilor sindicali

Într-un mesaj al lui Marius Nistor, președintele Federației „Spiru Haret”, se confirmă că propunerile au fost acceptate: „Bună seara! Acum 5 minute ni s-a transmis din partea Guvernului că solicitările de mai sus sunt acceptate. Adică 25% creşterea salarială. 1500 anual pentru personalul didactic de predare și auxiliar până în 2027, 500 de lei, anual, pentru personalul nedidactic, până în 2027. 50% prima tranșă din noua grilă, de la 1 ian 2024.”

De asemenea, liderul FSLI, Simion Hăncescu, transmite că greva se va opri dacă Guvernul emite o Ordonanță de Urgență cu noile propuneri. „Mâine la ora 9 vom fi prezenți la Guvern și vom solicita proiectul de ordonanță care sa reglementeze cele prezentate mai sus și in momentul publicării in MO, conflictul de muncă încetează.”

Refuzul inițial al propunerii Guvernului

Contrar optimismului actual, nu trebuie uitat că profesorii au refuzat oferta făcută vineri de Guvernul Ciucă, care vizau acordarea unei sume anuale de 1.500 de lei, în luna octombrie, și o creștere salarială cu 45% din diferența dintre salariul actual și cel din viitoarea grilă inclusă în viitoarea legea a salarizării.