Sase alimente cu rol esential in prevenirea cancerului de colon si frecventa recomandata de consum

Data actualizării: 27 iulie 2025

Specialistii recomanda un set de 6 alimente care, pe langa faptul ca iti ofera energie, joaca un rol important in protejarea impotriva cancerului de colon. Studiile au aratat ca includerea acestor preparate in dieta zilnica poate diminua considerabil riscul dezvoltarii acestei boli grave.

Care sunt aceste alimente?

Desi sunt necesare mai multe cercetari pentru a dovedi legatura dintre dieta si prevenirea cancerului de colon, multi experti in domeniu confirma ca alegerile nutritionale fac o mare diferenta. De exemplu, o meta-analiza care a inclus 200.000 de persoane a aratat ca regimul alimentar care reduce inflamatia si varfurile de insulina pot scadea sansele de a primi un diagnostic de cancer de colon.

Julia Zumpano, dietetician inregistrat la Cleveland Clinic Center for Human Nutrition, subliniaza ca atunci cand alegi mesele si gustarile, este important sa pui accentul pe alimentele pe baza de plante si proteine slabe.


Un singur aliment nu va provoca sau preveni cancerul. Conteaza imaginea de ansamblu.

Zumpano recomanda fructe si legume intregi, cum ar fi mere, banane, fructe de padure, pepene galben, mango, pepene verde, portocale, pere, anghinare, broccoli, varza, morcovi, conopida, telina, castraveti, kale, salata, ceapa, spanac, rosii. De asemenea, cerealele integrale (neprocesate, nerafinate) ofera o gama larga de nutrienti, inclusiv vitaminele B, E, fier, cupru, zinc, magneziu, fitochemicale si alti antioxidanti.

Citește și:

Carnea slaba pentru proteine este, de asemenea, esentiala. Produsele lactate sunt o sursa excelenta de calciu, care are o legatura puternica cu un risc mai mic de cancer de colon. In plus, leguminoasele sau fasolea, au un continut ridicat de proteine, fibre, vitaminele B si E, iar nucile contin grasimi sanatoase, fibre, antioxidanti si vitamine, ajutand la prevenirea diabetului de tip 2 si a cancerului de colon.

Cat de des ar trebui sa le consumam?

Specialistii recomanda consumul a cel putin 2½ cani de legume si 1½ cani de fructe in fiecare zi. De asemenea, ar trebui sa consumam 5-9 portii de cereale pe zi, jumatate din ele integrale. O portie este aproximativ o felie de paine, o cana de cereale sau ½ cana de orez sau paste gatite.

In ceea ce priveste carnea slaba, se recomanda consumul a cel putin doua portii pe saptamana, iar pentru produsele lactate, standardul din SUA recomanda trei cani pe zi. Pentru leguminoase, se recomanda 1-3 cani pe saptamana, iar pentru nuci, cel putin doua portii (aprox. 28 g fiecare) in 7 zile.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨