Schimbare importantă în sistemul garanție-returnare. Ce sticle nu mai sunt acceptate în program.
Ce trebuie să știe românii despre această schimbare
Odată cu intrarea în vigoare a unei schimbări importante în sistemul garanție-returnare, toți românii care folosesc acest program ar trebui să fie la curent cu modificările impuse. Din data de 3 iunie, un detaliu esențial a fost modificat, iar acest lucru ar putea afecta pe mulți dintre consumatori.
Ce nu mai poți să faci în cadrul programului
Potrivit informațiilor prezentate de dcnews.ro, de acum înainte, returul PET-urilor nu va mai fi acceptat în anumite condiții. Până acum, sticlele fără capac puteau fi returnate fără probleme, însă noile reguli impuse de ReturRo includ și prezența capacului atunci când se returnează o sticlă de plastic.
Reclamă
Astfel, sticlele de plastic de unică folosință, precum și materialele compozite care conțin băuturi și au o capacitate de până la 3 litri, trebuie să aibă dopul atașat pentru a putea fi acceptate în cadrul programului de returnare. În caz contrar, aceste ambalaje nu vor mai fi primite nici de ReturRO, nici de către comercianții care dispun de aparate de reciclare.
Recomandări și consecințe
Pe lângă necesitatea de a avea dopul sticlei atașat, oficialii de la ReturRO au făcut și alte recomandări importante pentru cei care doresc să returneze PET-uri. Astfel, este indicat ca dopul sticlei să nu fie strâns prea tare, deoarece forma acesteia se poate modifica. De asemenea, sticla trebuie să fie golită de conținut, însă nu este nevoie să fie neapărat spălată.
Presarea sticlelor sau spălarea lor în mod necorespunzător poate duce la deteriorarea etichetei și a codului de bare, fapt ce ar putea compromite introducerea ambalajului în sistemul de reciclare. Ca urmare, suma de 50 de bani acordată pentru returnarea ambalajului ar putea să nu mai fie recuperată în aceste situații.
Ce trebuie să faci în cazul în care magazinul refuză returnarea garanției
Pentru a evita situațiile în care magazinul ar putea refuza returnarea garanției pentru ambalaje, este recomandat să faci o sesizare la Garda de Mediu. Toate marile lanțuri de supermarket-uri din România dispun de spații special amenajate pentru reciclarea ambalajelor, însă în unele zone mai puțin populate, aceste aparate pot fi mai rare.
Operatorii care refuză recepționarea ambalajelor cu sigla SGR se pot alege cu amenzi usturătoare, iar cetățenii care întâmpină astfel de probleme ar trebui să nu ezite să facă o sesizare la autorități pentru a evita astfel de situații neplăcute.
Prin urmare, este important ca toți românii să fie la curent cu noile reguli impuse în sistemul garanție-returnare, pentru a evita eventualele probleme și pentru a contribui la protejarea mediului înconjurător.