Se renunță la garanția de 50 de bani în magazine! Modificare importantă în sistemul de returnare a ambalajelor – ce vor primi clienții

Data actualizării: 26 iulie 2025

Se renunță la garanția de 50 de bani pentru ambalajele reciclabile, potrivit modificărilor care vor fi aduse Sistemului Garanție-Returnare (SGR). Până acum, oamenii primeau 50 de bani înapoi pentru fiecare ambalaj returnat – fie că era vorba de PET-uri, doze sau sticle de sticlă.

Acest sistem a devenit rapid popular, iar pentru unii chiar o sursă de venit constant, fiindcă reușeau să adune sute de ambalaje zilnic și astfel își acopereau cheltuieli esențiale.

Renunțarea la garanția de 50 de bani e doar începutul


Schimbările vin în contextul în care Uniunea Europeană impune reguli noi pentru trecerea la o economie circulară. Până în anul 2030, statele membre trebuie să treacă de la sistemul actual de garanție la unul bazat pe stimulente financiare alternative. Scopul nu este doar reciclarea, ci și încurajarea refolosirii ambalajelor prin măsuri clare, infrastructură adaptată și implicarea comercianților.

Citește și:

„Statele membre trebuie să sprijine activ soluțiile de reutilizare și reumplere. Acestea trebuie să susțină implementarea unor sisteme de reutilizare și să asigure respectarea standardelor de igienă.”

Practic, în locul celor 50 de bani, oamenii ar urma să fie recompensați prin alte forme financiare – care nu sunt detaliate în acest moment – dar care să-i motiveze să participe mai mult la procesul de reutilizare.

În plus, magazinele vor fi obligate să dedice cel puțin 10% din suprafața de vânzare unor zone speciale pentru reumplerea ambalajelor. Începând cu 2030, clienții vor putea veni cu recipiente proprii și să-și pună acolo băuturi, detergenți sau produse de igienă. Scopul este reducerea drastică a ambalajelor de unică folosință și schimbarea comportamentului consumatorilor.

Reprezentanții sistemului spun că România trebuie să se alinieze acestor cerințe europene prin modificări legislative clare. În același timp, populația trebuie informată ca să nu existe blocaje în aplicarea acestor noi reguli. Se pune accent pe ideea de „ambalaj reutilizabil” și pe implicarea activă a oamenilor în schimbare, nu doar la nivel de reciclare clasică.

O altă schimbare importantă adusă în 2025 se referă la gestionarea deșeurilor textile. Conform noilor obligații, primăriile din toată țara trebuie să asigure colectarea separată a hainelor, lenjeriilor, covoarelor și altor materiale textile. Măsura intră în vigoare începând chiar din acest an și are ca scop reducerea poluării provocate de industria textilă, una dintre cele mai dăunătoare pentru mediu la nivel mondial.

Un exemplu de implementare vine din Baia Mare, unde autoritățile locale s-au mișcat mai repede decât restul țării. În oraș au fost amenajate puncte speciale pentru colectarea acestor deșeuri textile, iar inițiativa este considerată un model pe care și alte administrații locale ar trebui să-l urmeze. Acest demers e parte dintr-o strategie mai amplă de susținere a sustenabilității și de reducere a deșeurilor care ajung la groapa de gunoi.

Totodată, în perioada următoare, autoritățile naționale vor trebui să vină cu modificări clare în legislație pentru a se conforma regulamentului european. E nevoie de norme detaliate care să stabilească exact cum se va face tranziția de la garanția de 50 de bani la noile stimulente, cum vor funcționa zonele de reumplere din magazine și ce standarde trebuie respectate.

Pentru ca întregul proces să meargă lin, autoritățile atrag atenția că trebuie făcută o campanie amplă de informare și educare a populației. Oamenii trebuie să știe ce se schimbă, cum să se adapteze și ce opțiuni vor avea în locul celor 50 de bani. Deși la prima vedere poate părea o pierdere, oficialii consideră că noul sistem va aduce beneficii mai mari, atât din punct de vedere economic, cât și ecologic.

Modificările vin ca parte a unui plan amplu al Uniunii Europene pentru a încuraja o economie circulară, unde resursele sunt folosite mai eficient și se evită risipa. Cu toate că implementarea se va face treptat până în 2030, primii pași în România au început deja. Rămâne de văzut cât de repede vor reuși autoritățile și comercianții să pună în practică aceste noi reguli.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨