Secretele celei mai bune pălinci: de la gradul de tărie la tehnica corectă de degustare

Data actualizării: 10 aprilie 2025

Pălinca, una dintre băuturile reprezentative pentru România, este apreciată nu doar pentru gustul său inconfundabil, ci și pentru tradiția care o însoțește. În zonele rurale, aceasta ocupă un loc special și este mereu lăudată de către consumatori. Cu toate acestea, puțini sunt cei care știu cum să o consume corect.

Ingredientele secretului unei pălinci de calitate

Chiar dacă există multe tipuri de pălincă, un singur sortiment este considerat de nota 10. Dintre toate tipurile de pălincă, cea mai bună este cea de prune, urmată de cea de gutui și de tescovină. Potrivit lui Serli Csilla, oenolog la Cramele Nachbil, ingredientele sunt, de fapt, secretul unei pălinci de calitate. Calitatea fructelor este esențială pentru ca rezultatul final să fie unul excepțional.

Pălinca ideală este cea care are 48 de grade, deoarece aceasta este limita care îi permite buchetului de fructe din care este făcută să se deschidă frumos.

Gradul de tărie și tehnica corectă de degustare

Fiind vorba despre o băutură spirtoasă, gradul de tărie este și el foarte important. Deși mulți cred că pălinca de 52 de grade este cea mai bună, specialiștii susțin că nu aceasta este tăria ideală. O pălincă bună, de calitate, ar trebuie să aibă între 46-48 de grade. Pălinca de prune și cea din tescovină sunt cele care rezistă cel mai mult în timp, în timp ce pălincile din vișine sau zmeură oxidează cel mai repede, rezistând maxim 3 ani.


Savoarea pălincii este influențată și de paharul din care se degustă. Potrivit specialiștilor, cel mai bun pahar pentru a savura pălinca la adevărata ei calitate este paharul lalea sau tulip. Forma acestui pahar permite degustătorului să simtă mirosul și finețea pălincii. Dacă vorbim despre un pahar cu picior, acesta trebuie ținut în palma, pentru ca pălinca să se încălzească. Dacă pălinca este rece, buchetul de fructe nu va fi savurat la adevărată lui valoare. Paharul tulip, cel mai potrivit pentru pălincă, se ține cu trei degete, direct de picior.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨