Secretele cinematografiei romanesti: filmul interzis de Ceausescu

În istoria cinematografiei românești există un film care a generat un val de controverse în perioada lui Nicolae Ceaușescu. Această peliculă a fost interzisă de dictator, iar conducerea de partid a cerut distrugerea ei. Deși negativul filmului a fost ars, copia sa pozitivă a fost păstrată. Este vorba despre filmul psihologic ”100 de lei”, regizat de Mircea Săucan.
Acțiunea filmului interzis
Petre, personajul principal interpretat de Dan Nuțu, începe să aibă probleme cu familia. Din cauza disensiunilor dintre el și părinții săi, tânărul alege să plece de acasă. Petre ajunge să fie prieten cu Dora, personaj căruia îi dă viață Ileana Popovici. Dora îl place pe Andrei, fratele lui Petre, iar când acesta află, se simte trădat. Atunci, Petre alege să plece, refuzând banii pe care îi oferise Andrei. Adică, cei 100 de lei, de unde și numele filmului.
„A fost ars negativul din ordinul tovarăşei Ceauşescu. A murit o dată cu filmul şi cu toată munca mea.”, a povestit regizorul filmului ”100 de lei”.
Motivul interzicerii filmului? Era mult prea explicită și elocventă pentru acele vremuri. Regizorul filmului ”100 de lei” nu a vrut să cenzureze acțiunea, ci a lăsat-o în versiunea sa pură. În momentul proiecției, pe ecrane a rulat o altă versiune, ”dreasă”. Mai multe persoane au modificat-o astfel încât să fie mulțumitoare, fără să se țină cont că i se va pierde esența.
Varianta originală a filmului a rulat în 1989
Pentru prima dată, variantă originală, fără prescurtări a filmului ”100 de lei” a fost proiectată la Cinematecă. Cinefilii din București s-au putut bucura de ea și au aplaudat efortul comun depus de producători, regizor și actori. Lansat în 1973, a fost nevoie de mai bine de 20 de ani pentru ca filmul să ruleze în versiunea sa originală. Filmul ”100 de lei” este considerat unul dintre cele mai bine păzite secrete ale cinematografiei și, grație Studiourilor Buftea, acesta a fost salvat de la pierire.
Mircea Săucan a fost un regizor, scenarist și scriitor român. Stilul său artistic a fost unul neconvențional pe care, din păcate, puțini au reușit să îl înțeleagă. ”100 de lei” este, de departe, cel mai discutat film regizat de Mircea Săucan. Totuși, de-a lungul carierei sale, regizorul și-a pus amprenta și pe alte producții, precum ”Meandre”, ”Țărmul n-are sfârșit” sau ”Pe drumul libertății”. Toate filmele lui Mircea Săucan au un element comun. Și anume, stilul poetic intercalat cu influențele de avangardă. Majoritatea peliculelor sale conțin simboluri și metafore vizuale, ceea ce i-a făcut pe privitori să intre în universul lor și să le găsească sensul.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨