Secretele sarmalelor de post de la Mănăstirea Prislop: rețeta completă

Data actualizării: 16 iulie 2025

Pentru perioada postului, această rețetă este potrivită și pentru cei mai mofturoși dintre noi. Deși nu conțin carne, preparatele de post pot fi mult mai sănătoase și gustoase.

Ingrediente necesare pentru sarmalele de post

Pentru a pregăti sarmale de post ca la Mănăstirea Prislop, vei avea nevoie de câteva ingrediente simple și accesibile, care, combinate cu măiestria și răbdarea maicilor, transformă aceste sarmale într-o delicatesă. Iată ce îți trebuie:

  • 1 varză murată mare
  • 450 g ciuperci champignon
  • 1 morcov mărișor – ras prin răzătoarea fină
  • 1 felie mică țelină rasă
  • 1 ceapă mare tocată fin
  • 130 g orez
  • 300 ml suc de roșii
  • 3 linguri pastă de roșii
  • 1-3 frunze dafin
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 1/2 legătură pătrunjel verde tocat mărunt
  • sare, piper proaspăt măcinat, boabe de piper
  • 2 crenguțe de cimbru
  • 1 praf oregano
  • 2-3 linguri ulei
  • apă fiartă

Pașii pentru prepararea sarmalelor de post

Maicile de la Mănăstirea Prislop au dezvăluit pașii prin care prepară aceste sarmale delicioase, menținând tradiția și respectând perioada de post. Haideți să vedem cum se prepară sarmalele de post:


  1. Calirea legumelor: Începem prin a căli ceapa tocată mărunt în 2-3 linguri de ulei până devine sticloasă. Adăugăm jumătate din morcovul ras și le călim împreună încă 1 minut.
  2. Adăugarea ciupercilor și orezului: Peste legumele călite, punem ciupercile tocate mărunt și continuăm să călim până se înmoaie puțin. În acest moment adăugăm orezul spălat bine și scurs, cimbrul, sare, piper și pătrunjelul tocat mărunt.
  3. Prepararea frunzelor de varză: Luăm frunza de varză în mână și punem compoziția de ciuperci cu orez – cam o lingură – pe lățimea frunzei, astfel încât să rămână 2 cm la fiecare capăt al frunzei. Rulăm sarmaua și introducem capătul îngust înăuntru pentru a nu se desface sarmalele când le fierbem.
  4. Aranjarea sarmalelor în oală: Câteva frunze de varză le tăiem julien și le punem pe fundul oalei împreună cu restul de morcov ras și țelină rasă fin. Amestecăm sucul cu pasta de roșii și punem 1/3 din cantitate peste varza julien, apoi începem să aranjăm sarmalele cu ciuperci și orez, aranjând printre ele crenguțe de cimbru și presărând puțin oregano uscat.

Fierberea și coacerea sarmalelor

După ce am aranjat sarmalele în oală, urmează etapa de fierbere și coacere, în care gusturile se vor combina perfect pentru a obține un preparat savuros.

Citește și:
  1. Turnarea sucului de roșii: După ce terminăm de aranjat sarmalele, turnăm restul de suc de roșii, mai punem un rând de varză tăiată julien și boabele de piper. Adăugăm uleiul și apă fierbinte până la nivelul sarmalelor.
  2. Fierberea pe aragaz: Fierbem sarmalele în jur de 30 de minute la foc mediu-mic cu capacul pus, având grijă să completăm cu apă dacă este nevoie.
  3. Coacerea în cuptor: După fierbere, le dăm la cuptor pentru 45-50 de minute (în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius).

Sarmalele de post de la Mănăstirea Prislop sunt gata pentru a fi savurate! Se pot servi calde, alături de mămăliguță și ardei iute, pentru a completa această delicatesă tradițională. Cu siguranță, vor fi un deliciu chiar și pentru cei mai mofturoși dintre noi, demonstrând că preparatele de post pot fi atât sănătoase, cât și extrem de gustoase.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨