Secretul cozonacilor perfecti de Paste: Temperatura corecta de coacere si sfaturi de la gospodine iscusite

Data actualizării: 16 aprilie 2025

Coacerea cozonacilor la temperatura potrivita este esentiala pentru obtinerea unei texturi si gust perfecte. Daca temperatura este prea mare, aluatul se rumeneste prea repede la exterior si ramane crud in mijloc. Pe de alta parte, daca este prea scazuta, cozonacul nu creste uniform. De aceea, este important sa setezi cuptorul corect inca de la inceput.

Reteta de cozonac cu care nu ai cum sa dai gres

Cei mai buni cozonaci sunt intotdeauna cei facuti in casa. Andreea Olaras, un influencer cunoscut, a dezvaluit o reteta simpla, dar delicioasa, care poate fi preparata de oricine. Pentru aluat, vei avea nevoie de 1 kilogram de faina, o lingurita de sare, 500 ml de lapte caldut, 15 g drojdie uscata, coaja rasa de portocala si lamaie (un pliculet din fiecare), 250 g zahar, esenta de vanilie dupa gust, 150 g unt topit si 4 galbenusuri. Pentru umplutura, vei avea nevoie de 4 albusuri batute spuma cu un praf de sare, 150 g zahar, 250 g nuca macinata, 70 g stafide, 2 linguri de cacao si esenta de rom dupa gust.

Procesul de preparare

Pentru prepararea aluatului, faina si sarea se pun intr-un bol incapator, iar in mijloc se formeaza o adancitura. Separat, se amesteca laptele caldut cu drojdia, zaharul, aromele, untul topit si galbenusurile, apoi totul se toarna peste faina. Aluatul se lasa la dospit aproximativ 15 minute. Dupa ce a stat la crescut, aluatul se framanta bine timp de aproximativ 20 de minute, pana capata o consistenta elastica si uniforma. Compozitia se lasa la dospit intr-un vas uns cu putin ulei, acoperit. Se lasa la cald timp de doua ore, perioada in care se framanta la fiecare 30 de minute. Pentru umplutura, albusurile se bat cu un praf de sare pana devin spuma, apoi se adauga zaharul, nuca, cacaoa, stafidele si esenta de rom. Se amesteca bine pana se incorporeaza complet toate ingredientele. Aluatul se imparte in patru parti egale. Fiecare bucata se intinde, se adauga umplutura, apoi se ruleaza. Cele doua rulouri obtinute se impletesc cate doua, formand astfel doi cozonaci. Acestia se ung ou batut cu lapte si, optional, se adauga zahar brun sau mac. Pasul cel mai important este cocerea. Cozonacii se coc la 170°C timp de 45-60 de minute, pana capata o culoare frumoasa si o aroma irezistibila.


Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨