Secretul ucrainencelor pentru un compot perfect: mărul ras, ingredientul cheie

Data actualizării: 6 iunie 2025

Compotul este o băutură foarte populară în rândul românilor, fiind considerat un adevărat răsfăț pentru papilele gustative. Deși gospodinele de la noi din țară fac compot în fiecare an, există o rețetă specială, urmată de ucrainence, care nu dă greș niciodată.

Ucrainencele și prepararea compotului

Ucrainencele sunt gospodine pricepute, mai ales atunci când vine vorba de prepararea compotului. Acestea sunt atente la fructele pe care le folosesc și cunosc câteva trucuri care le ajută să obțină un compot gustos, cu o textură aparte. Rețeta de compot pe care o urmează ucrainencele este transmisă din generație în generație. Gospodinele țin cont de o serie de reguli și sunt atente mereu să obțină un compot cu o culoare intensă și un gust dulce-acrișor, iar siropul trebuie să fie mereu gros.

Ce ingrediente folosesc ucrainencele pentru a obține compotul perfect

Unul dintre marile secrete ale ucrainencelor constă în folosirea unui măr ras. În timpul fierberii, datorită pectinei pe care o conține mărul, compotul se gelifiază, fără să fie nevoie de aditivi sau conservanți din comerț. Astfel, compotul va avea o textură consistentă, iar gustul va fi desăvârșit. Tot pentru a gelifia natural compotul, gospodinele ucrainence folosesc coji de mere sau gutui. Gutuile sunt și ele bogate în pectină, iar pentru a da compotului o textură aparte, acestea trebuie legate în tifon și puse la fiert odată cu compotul. La final, gutuile se scot. Compotul mai poate fi gelifiat și cu ajutorul cojilor de citrice, al prunelor, al coacăzelor sau al agrișelor.


Pentru a face compot, ai nevoie de un kilogram de fructe, 400 g de zahăr, 1 litru de apă și un măr ras. Pentru aromă este recomandat să folosești frunze de mentă sau de vișin, iar pentru conservare poți folosi zeamă de lămâie. Vei începe prin a spăla fructele, iar dacă este cazul, va trebui să le scoți și sâmburii. După aceea, fructele se vor așeza în borcane. Separat, timp de 7 minute, va trebui să fierbi apa împreună cu zahărul și mărul ras până când totul se transformă într-o compoziție groasă. Siropul obținut se toarnă peste fructele din borcan, după care totul se închide ermetic. Borcanele se fierb la bain-marie jumătate de oră. După ce s-au răcit, asigură-te că le depozitezi într-un loc ferit de razele soarelui.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨