Sedentarismul, obiceiul zilnic care afecteaza sanatatea creierului

Data actualizării: 15 mai 2025

Obiceiul care afectează creierul poate că îl ai și tu cu sau fără voia ta. Poate la locul de muncă ești obligat să faci acest lucru, sau poate alegi tu să faci asta în momentul în care ajungi acasă. Efectele însă se văd în timp. Sedentarismul, obiceiul care afectează creierul Tu câtă mișcare faci în fiecare zi?

Obiceiul care afectează creierul

Specialiștii au ajuns la concluzia că statul pe scaun ore în șir este obiceiul care afectează creierul. Conform unui studiu recent, timpul petrecut stând jos afectează sănătatea creierului. Iar acest lucru se întâmplă indiferent de nivelul de activitate fizică.

Rezultatele studiului privind sedentarismul și creierul

Studiul a fost realizat pe o durată de șapte ani de către cercetătorii de la Vanderbilt University’s Memory and Alzheimer’s Center. Aceștia au ajuns la concluzia că adulții în vârstă care petrec mai multe ore zilnic stând jos prezintă o micșorare mai rapidă a volumului cerebral și un declin cognitiv accelerat. Iar acest lucru se aplică în ciuda faptului că aceeași adulți fac sport în mod regulat. Cu alte cuvinte, timpul îndelungat petrecut pe scaun zi de zi poate fi extrem de nociv, avertizează specialiștii.


„Purtătorii APOE-ε4 par să prezinte un risc crescut de neurodegenerare asociat cu un comportament sedentar mai mare, independent de nivelul de activitate fizică”, au declarat autorii în revista Alzheimer’s & Dementia. Aceștia au mai subliniat din nou și efectele negative ale sedentarismului. Acestea nu pot fi compensate doar prin exercițiu fizic.

Citește și:

Și din păcate, obiceiul care afectează creierul zi de zi e prezent în viața tot mai multor persoane. Nu puțini sunt cei care fie lucrează de acasă, fie lucrează de la birou și practic sunt obligați să stea pe scaun ore în șir.

La studiu au participat 404 de persoane cu o vârstă medie de 71 de ani. Și se pare modificările cerebrale asociate cu statul îndelungat jos au fost observate în special în zonele afectate tipic de boala Alzheimer. Aici putem vorbi de hipocampul, care de altfel este responsabil pentru formarea amintirilor.

„Ce faci între antrenamente contează la fel de mult ca antrenamentele în sine. Chiar dacă mergi la sală sau faci plimbări zilnic. Orele lungi de stat jos, la birou, în mașină sau în fața televizorului, îți pot compromite sănătatea creierului”, atrag atenția cercetătorii, care subliniază încă odată faptul că obiceiul de a sta pe scaun afectează creierul enorm.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨