Semnificația culorilor steagului Rusiei: De la simbolul nobilimii la mărturia curajului

Data actualizării: 18 iulie 2025

Rusia, cea mai mare țară din lume ca și suprafață, își impresionează locuitorii și vizitatorii cu un steag aparent simplist, dar cu o semnificație profundă pentru poporul său. Puțini sunt cei care știu ce simbolizează culorile de pe drapelul acesteia.

Drapelul Rusiei este format din dungi orizontale albe, albastre și roșii. Primul steag modern, arborat în țară, a fost preluat de la Petru cel Mare. Țarul rus este renumit pentru faptul că avea planuri ambițioase pentru națiune, dorind să transforme teritoriul astfel încât să fie modern.

Originea culorilor

Petru cel Mare a mers în Olanda, unde a învățat informații prețioase despre tehnicile și conceptele de construcție navală. În 1699, a adoptat un pavilion pentru navele comerciale rusești, care era format din trei culori olandeze: roșu, alb și albastru. Singura diferență între steagul olandez și steagul rusesc era că ultima culoare fusese stabilită într-un format diferit de alb – albastru – roșu.


Simbolistica culorilor

Înainte de izbucnirea Primului Război Mondial, drapelul a început să sufere modificări majore. Ulterior, steagul Rusiei a fost adoptat la data de 11 decembrie 1993, după criza constituțională.

Citește și:

În partea de sus a steagului este alb, considerat o nuanță divină. Acesta este un simbol al nobilimii și credinței, simbolizând sinceritatea, venerația, independența și libertatea spiritului.

În partea de mijloc a steagului rus se află culoarea cerului – albastru. Această culoare simbolizează esența poporului rus, cum ar fi alegerea corectă și onestitatea, constanța și credința. În plus, are legătură cu închinarea la Sfânta Maică a lui Dumnezeu, apărătorul Rusiei.

În partea de jos se găsește culoarea roșie care simbolizează starea fizică a poporului rus. Ar fi vorba despre dedicarea și curajul său. În altă ordine de idei, arată sângele vărsat în numeroasele bătălii în care Rusia a rezistat, azi fiind o mare putere.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨