Semnificația zilei de 1 aprilie și originea obiceiului păcălelilor

De 1 aprilie, oamenii din întreaga lume își fac farse și spun glume pentru a-i distra pe ceilalți. Este o zi marcată de distracție, în special în rândul copiilor, care își folosesc imaginația pentru a face diferite farse, familiei și prietenilor. Și adulții însă urmează obiceiul. Menționăm faptul că Ziua Păcălelilor este o tradiție la nivel global, nu doar în România.
Originea obiceiului păcălelilor de 1 aprilie
Obiceiul păcălelilor de 1 aprilie este vechi de câteva secole. Originea exactă nu este cunoscută, însă există o serie de explicații care au apărut de-a lungul timpului. Cea mai comună este cea legată de schimbarea calendarului în timpul reformei lui Papa Grigore al XIII-lea. În trecut, Anul Nou era sărbătorit în jurul echinocțiului de primăvară, adică pe 1 aprilie. În momentul în care a fost adoptat calendarul gregorian însă, data a fost mutată pe 1 ianuarie. Ulterior, persoanele care au continuat să celebreze în aprilie au devenit ținta farselor.
Cea mai veche referire la Ziua Păcălelilor provine dintr-un poem din 1539.
Se pare că la acea vreme un bărbat ar fi păcălit un servitor. Astfel, obiceiul păcălelilor de 1 aprilie este mai vechi decât ar fi crezut oricine.
Farsa de pe 1 aprilie care a rămas în istorie
Ziua Păcălelilor, sau „April Fools’ Day”, este sărbătorită în multe țări din întreaga lume. De-a lungul timpului au existat și o serie de farse memorabile, cunoscute la nivel mondial. Un exemplu este ceea ce s-a întâmplat în Suedia în anul 1962. Cu mult înainte ca televiziunea color să fie introdusă în această țară, telespectatorii au fost păcăliți să creadă că pot transforma televizoarele alb-negru în color. „Un expert tehnic” le explica, convingător, cum pot reda culorile pe televizoarele lor. Astfel, „expertul” le recomanda telespectatorilor să întindă ciorapi cu dantelă în apropiere. Evident, trucul nu avea niciun efect, iar oamenii erau păcăliți.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨