Semnificatiile si originea denumirilor degetelor de la mana o adevarata incursiune in istorie

Data actualizării: 28 aprilie 2025

Te-ai gandit vreodata de unde provin denumirile degetelor de la mana si ce semnificatie au acestea? Fiecare parte a corpului nostru are un rol esential, iar degetele sunt unele dintre cele mai interesante parti ale corpului uman. Cu toate acestea, putini sunt cei care acorda importanta acestui subiect.

Degetele sunt denumite astfel: degetul mare sau police, degetul aratator sau index, degetul mijlociu, degetul inelar si degetul mic. Fiecare dintre aceste denumiri are o origine si o semnificatie proprie.

Originea termenului ‘deget’

Termenul ‘deget’ are origine latineasca, provenind de la cuvantul ‘digitus’. Acesta a fost adaptat in diverse limbi, devenind ‘dedo’ in spaniola si ‘doigt’ in franceza. In engleza, termenul ‘finger’ a aparut in perioada pre-teutonica si se crede ca este o forma derivata de la ‘penge’, care inseamna ‘cinci’.


Originea denumirii fiecarui deget

Degetul mare isi are originea in termenul proto-indo-european ‘tum’, care se traduce prin ‘a se umfla’. Acesta este cel mai gros deget de la mana, iar denumirea sa se regaseste in peste 123 de limbi de pe glob. Degetul aratator, sau index, este cel responsabil cu indicarea. Desi este al doilea deget al mainii, este considerat de fapt primul deget.

Citește și:

Degetul mijlociu are o semnificatie controversata si se spune ca ar fi aparut in timpul bataliei dintre francezi si englezi, in Agincourt, in 1415. Francezii au iesit pierzatori, iar englezii le-au aratat degetul mijlociu. In latina, acesta era cunoscut drept ‘digitus impudicus’ si era asociat cu treburi rusinoase.

Degetul inelar poarta acest nume deoarece este cel pe care se pun verighetele sau inelele de logodna. Se spune ca are legatura directa cu inima, iar in termeni medicali este cunoscut drept digitus quartus manus.

Degetul mic, cunoscut si sub denumirea de ‘pinkie’, a primit acest nume de la scotieni pentru a defini ceva mic. Originea denumirii provine de la termenul olandez ‘pink’, care inseamna ‘degetul mic’.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨