Sfantul Ioan Gura de Aur ne impartaseste un sfat pretios: cand nu te afli in biserica, sa spui tainic in sinea ta aceste trei cuvinte, care au o putere mare. Rugaciunea sincera, rostita din adancul inimii, poate aduce alinare si ajutor in momentele dificile ale vietii. Sa vedem cum putem aplica acest sfat in practica noastra cotidiana.

Rugaciunea tainica

Cuvintele pe care Sfantul Ioan Gura de Aur ne indeamna sa le rostim tainic in sinea noastra sunt: „Miluieste-ma, Doamne!”. Aceasta rugaciune poate fi adresata oricand si oriunde, chiar daca nu ne aflam in fata altarului. Important este modul in care ne rugam, cu sinceritate si smerenie. Dumnezeu ne poate auzi si atunci cand tacerile, atunci cand cugetul nostru se indreapta catre El.

Putem gasi inspiratie in exemplul lui Moise, care in momentele de cumpene s-a rugat catre Dumnezeu fara a rosti niciun cuvant. Si totusi, Domnul l-a auzit si i-a acordat ajutorul cerut. Astfel, invatam ca nu exista un loc sau un mod anume in care trebuie sa ne adresam lui Dumnezeu. El ne poate auzi oriunde ne-am afla, daca inima noastra este curata si sincera.

Reclamă

Rugaciunea cu cuvinte

Rugaciunea lui Iisus, „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul”, este una dintre cele mai iubite formule de rugaciune din Ortodoxie. Aceste cuvinte simple ne pot ajuta sa ne concentram mintea si sa ne deschidem inima in fata Domnului. Rugaciunea cu cuvinte ne poate purta catre o relatie mai profunda cu Dumnezeu, in care ne simtim aproape de El si in comuniune cu El.

A te ruga cu adevarat nu inseamna doar sa rostesti cuvinte, ci sa stai cu mintea in inima in prezenta lui Dumnezeu. Astfel, putem experimenta acea comuniune profunda cu El, in care Duhul Sfant ne invata cum sa ne rugam, cu suspine prea adanci pentru a le exprima in cuvinte. Chiar daca ne este greu sa lasam mintea sa se linisteasca, cuvintele simple ale rugaciunii lui Iisus ne pot fi de ajutor.