Sfaturi de la specialiști pentru eliminarea pesticidelor de pe fructe și legume cu ajutorul unor ingrediente banale

Data actualizării: 24 mai 2025

Specialiștii din domeniul alimentar oferă sfaturi utile pentru a ne ajuta să ne curățăm corect fructele și legumele de pesticide. Ingredientele pe care le putem folosi sunt la îndemâna oricui și au costuri foarte mici.

Eliminarea pesticidelor cu ajutorul bicarbonatului de sodiu

Conform unui studiu din 2017, bicarbonatul de sodiu este un ingredient care face minuni în acest sens. Soluția pe bază de bicarbonat elimină aproape toate pesticidele de pe legume și fructe, mai ales de pe mere. Într-o cană de apă, se adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu. Se lasă fructele și legumele în această soluție pentru 10–15 minute. După aceea, se clătesc bine sub un jet de apă curată și se freacă ușor coaja acestora. Este important să nu fie lăsate o perioadă prea mare în soluție, mai ales dacă este vorba de fructe sensibile, precum zmeura sau căpșunele, care se pot înmuia foarte mult.

Utilizarea oțetului pentru îndepărtarea pesticidelor

O altă metodă eficientă de a elimina pesticidele de pe fructe și legume implică folosirea oțetului. Acest ingredient, care nu lipsește din nicio bucătărie, are o putere mare de a îndepărta bacteriile de pe suprafața acestora. Se folosește o cană de oțet la două căni de apă. Fructele și legumele se pun într-un bol mare împreună cu acest amestec și se lasă 2–3 minute. Apoi, se amestecă ușor și se clătesc bine sub un jet de apă rece timp de cel puțin un minut, pentru a îndepărta gustul de oțet. Această metodă dă cele mai bune rezultate în cazul merelor, perelor sau strugurilor, care pot avea urme de ceară sau alte substanțe pe coajă. Experții recomandă, de asemenea, folosirea apei călduțe. Se lasă fructele și legumele la înmuiat pentru o perioadă scurtă. Căldura ajută la îndepărtarea pesticidelor, în special a celor care se dizolvă în apă. În această situație, se curăță cel mai bine unele legume, cum ar fi salata, spanacul sau varza.


„Clătind doar cu apă de la chiuvetă se elimină doar o parte din chimicale, precum și murdăria sau bacteriile.”

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨