O sărbătoare importantă în calendarul ortodox are loc la data de 6 iunie 2024, când creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Zotic, Atal, Camasis și Filip. Acești sfinți fac parte din grupul celor 36 de mucenici care au trăit în țara noastră în perioada împăratului Liciniu. Descoperirea moaștelor lor și canonul de rugăciune către acești sfinți sunt momente de mare însemnătate pentru credincioși.

Sfinții Zotic, Atal, Camasis și Filip au trăit în vremuri dificile, fiind supuși la nenumărate chinuri din cauza credinței lor. Aceștia au fost îngropați într-o criptă din Niculițel, iar biserica de piatră ridicate deasupra lor a fost surpată în timp. Cripta lor a fost acoperită cu moloz până în anul 1971, când a fost descoperită după o ploaie abundentă. Moaștele lor au fost duse apoi la Mănăstirea Cocoș din Tulcea, unde au fost cinstite conform tradiției.

Canonul de rugăciune către Sfinții Zotic, Atal, Camasis și Filip

Canonul de rugăciune către Sfinții Zotic, Atal, Camasis și Filip este un moment de închinare și recunoștință pentru credincioși. Rugăciunea către acești sfinți este un prilej de aducere de mulțumire către Milostivul Dumnezeu și de cerere de vindecare a sufletelor și trupurilor noastre. Credincioșii se roagă să fie ajutați să biruiască păcatul și să câștige virtuți în locașurile cerești, alături de acești sfinți care au fost biruitori în lupta cu răul.

Reclamă

În final, canonul de rugăciune îi îndeamnă pe credincioși să se închine lui Hristos Dumnezeu în Împărăția cea fără de sfârșit, recunoscându-i Lui toată slava și cinstea în vecii vecilor. Amin.

Prin aceste momente de închinare și recunoștință, credincioșii ortodocși sărbătoresc cu evlavie și respect memoria Sfinților Zotic, Atal, Camasis și Filip, aducându-le prinosul de dragoste și cinstire cu credință și recunoștință.