Slănina de porc, un aliment adesea demonizat din cauza reputației sale de a crește colesterolul, are acum un aliat puternic în Mihaela Bilic, care susține că aceasta poate fi chiar mai sănătoasă decât uleiul de măsline și somonul. În acest articol vom explora beneficiile ascunse ale slăninei și cine ar trebui să o consume cu prudență.

Slănina de porc, o sursă nebanuită de grăsimi sănătoase

Slănina de porc a fost mult timp privită cu scepticism în cadrul dietelor sănătoase, dar noi cercetări și opinii ale experților schimbă această percepție. Potrivit Mihaelei Bilic, slănina de porc, în special cea de la porcul de Mangalița, este surprinzător de bogată în acizi grași nesaturați.

„Somonul cu picioare e… porcul de Mangalița. Iată o analiză concretă a conținutului de acizi grași din slănina acestui animal. Puteți vedea cu surprindere că procentul de grăsimi mono- și poli-nesaturate depășește cu mult pe cel al grăsimilor saturate.”

Reclamă

Aceste afirmații sunt susținute de cercetări recente care sugerează că slănina de porc poate ajuta la întărirea sistemului imunitar și la protejarea inimii. De asemenea, acidul arahidonic prezent în slănină poate contribui la scăderea colesterolului și la îmbunătățirea sănătății vaselor de sânge.

Beneficii neașteptate ale slăninei

Pe lângă avantajele nutriționale, slănina de porc are și alte beneficii uimitoare pentru sănătate. Consumul moderat, dar regulat, de slănină poate oferi protecție împotriva intoxicării alcoolice și poate ameliora durerile articulare.

 • Încetinește intoxicarea alcoolică: Slănina formează un strat protector pe pereții stomacului, prevenind absorbția rapidă a alcoolului. Acest efect poate fi util în prevenirea mahmurelilor.
 • Tratează durerile de articulații: Se recomandă frecarea articulațiilor dureroase cu untură topită sau slănină veche amestecată cu miere de albine. Această combinație aplicată pe articulațiile dureroase poate oferi ușurare peste noapte.

Acești factori fac din slănina de porc nu doar un aliment gustos, dar și un remediu natural pentru diverse afecțiuni.

Cine ar trebui să consume slănină și cine nu

Deși slănina de porc prezintă multiple beneficii, nu este recomandată pentru toată lumea. Persoanele cu afecțiuni cardiace severe sau cu colesterol foarte ridicat ar trebui să consulte un medic înainte de a introduce slănina în alimentația lor. Cu toate acestea, pentru cei care o pot consuma, slănina poate face parte dintr-o dietă echilibrată și sănătoasă.

 • Pentru cine este recomandată:
  • Persoanele sănătoase care doresc o sursă de grăsimi nesaturate
  • Cei care doresc să își întărească sistemul imunitar
  • Persoanele care au nevoie de un remediu natural pentru durerile articulare
 • Cine ar trebui să evite:
  • Persoanele cu colesterol foarte ridicat
  • Cei cu afecțiuni cardiace severe
  • Persoanele care nu tolerează grăsimile animale

Slănina de porc poate oferi numeroase beneficii pentru sănătate, dacă este consumată în mod responsabil și în cantități moderate. Așadar, nu ezitați să dați o șansă acestui aliment tradițional, dar cu precauțiile necesare.