Sondaj SOCIOPOL: A apărut primul sondaj după startul campaniei electorale. Schimbări mari la turul 2, cifrele s-au schimbat masiv

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidențiale, George Simion și Victor Ponta ar fi cei doi candidați cu cele mai mari șanse de a ajunge în turul al doilea, potrivit celui mai recent sondaj realizat de Sociopol. Este și primul sondaj efectuat de la debutul campaniei electorale.
Rezultatele se mențin constante față de sondajele anterioare
Directorul Sociopol, Mirel Palada, a declarat la România TV că cifrele obținute în acest sondaj sunt apropiate de cele din ultimele două săptămâni. Acesta a precizat că tendințele politice sunt deja bine conturate și că modificări majore în preferințele alegătorilor sunt puțin probabile în perioada următoare.
„Rezultatele sunt asemanatoare cu ce am masurat saptămâna trecuta si acum două saptămâni. Avem o definire a comportamentului politic. Simion este relativ confortabil pe primul loc, pe locul 2 Ponta, care beneficiaza atat de votul PSD, cât şi de o componenta din bazinul suveranist. E singurul candidat care trece, în turul 1, de 20% pentru a ajunge in turul 2.”
În ceea ce-l privește pe Nicuşor Dan, acesta este afectat negativ de sprijinul slab venit din partea electoratului progresist. Potrivit sociologului, acest segment a suferit o înfrângere importantă la scrutinul anterior și acum se împarte între mai mulți candidați.
„Nicuşor Dan e tras puternic în jos de bazinul care-l sprijină, bazinul progresist, care a suferit un eşec la alegerile anterioare. În plus, acest bazin e împărţit cu Elena Lasconi, care ia 10%.”
Crin Antonescu se află într-o situație asemănătoare cu cea a lui Cătălin Cîrstoiu, întrucât candidatul rezultat din alianța PSD-PNL nu este perceput ca aparținând vreuneia dintre tabere. Această confuzie duce la dispersarea voturilor către alți candidați.
„Crin Antonescu intră într-o logică Cătălin Cârstoiu. Iată că alianţa PSD-PNL a rămas agăţată într-un candidat care nu e nici al PSD, nici al PNL. O parte din votanţii lor se vor duce catre Nicusor Dan, altii catre Ponta. Două treimi din pesedişti voteaza cu Ponta.”
În ceea ce o privește pe Elena Lasconi, ea reușește să păstreze un nucleu fidel de alegători, în ciuda fragmentării scenei progresiste.
„Elena Lasconi are in continuare un electorat fidel, multi dintre votanti nu au uitat că Lasconi a reuşit să ajungă, în decembrie, în turul 3 cu Georgescu şi, în consecinţă, îi rămân fideli.”
În eventualitatea în care Victor Ponta și George Simion ar ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale, sondajul indică o victorie clară pentru Ponta. Sociologul Mirel Palada explică acest rezultat prin loialitatea electoratului PSD, care ar fi tentat să susțină un candidat din propriul partid.
„România are 4 bazine electorale. Cel mai important bazin îl reprezintă bazinul pesedist. Dacă Ponta intră în turul 2, atunci pesediştii vor fi tentaţi să voteze cu al lor.”
Pe de altă parte, dacă Simion s-ar confrunta în turul doi cu un reprezentant al curentului progresist, precum Nicuşor Dan sau Elena Lasconi, liderul AUR ar avea șanse mai mari de a câștiga. Explicația vine tot din partea directorului Sociopol, care susține că orientarea ideologică a alegătorilor PSD este mai apropiată de cea a suveraniștilor decât de cea a progresiștilor.
„Dacă intră un progresist, atunci pesediştii, care sunt structural ideologic cu suveranistii lui Simion, îl vor vota pe Simion.”
Participarea la vot este estimată la 54% din totalul populației, potrivit aceluiași sondaj. Dintre aceștia, foarte puțini sunt nehotărâți, în timp ce restul până la 100% din acel procent sunt persoane care au decis deja să nu voteze.
„Cei pe care-i identificam ca vin la vot sunt 54% din întreaga populaţie. Din acest procent, sunt puţini nehotărâţi. Restul până la 100% din cei 54% sunt non-votanţi. Sunt mulţi care nu vin la vot şi puţini cei care sunt nehotărâţi şi nu vin la vot.”
În ceea ce privește evoluția campaniei electorale până la ziua alegerilor, Mirel Palada nu se așteaptă la schimbări majore. Principalul motiv: apropierea Paștelui, care va muta atenția oamenilor de la politică spre activitățile specifice acestei perioade.
„Oricât de tare s-ar da volumul din punct de vedere al comunicării politice, oamenii tind să se concentreze mai degrabă pe zona de pregătire spirituală a Paştelui. Ştim toată alergătura în perioada aceea.”
Același efect se va resimți și în rândul activiștilor de partid, care, în loc să participe activ la campanie, vor prefera să se ocupe de propriile pregătiri pentru sărbători.
„Şi nu doar electoratul va fi mai ocupat, dar şi activiştii sunt mai greu de folosit şi, în loc să umble cu fluturaşi, mai degrabă vor fi tentaţi să-şi vadă de Paştele lor. Avem, aşadar, o atenuare a eficienţei campaniei electorale din două părţi.”
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨