Spanacul, alimentul cel mai contaminat cu pesticide. Ce alte pericole ascund fructele și legumele din comerț?

Data actualizării: 4 iulie 2025

Un raport recent al organizației americane Environmental Working Group (EWG) avertizează că spanacul este alimentul cu cel mai mare conținut de pesticide din comerț, o informație care ar putea surprinde pe mulți dintre consumatorii români. Însă nu doar spanacul ar trebui să ne îngrijoreze – și alte fructe și legume pot reprezenta un pericol pentru sănătatea noastră.

Pesticide în alimentele din comerț: spanacul, pe primul loc

Studiul realizat de EWG, intitulat „Shopper’s Guide to Pesticides in Produce 2025”, analizează 12 tipuri de fructe și legume din comerț. Rezultatele sunt îngrijorătoare: peste 90% dintre mostrele analizate au prezentat reziduuri potențial periculoase de pesticide. Spanacul a fost identificat ca fiind alimentul cu cel mai mare conținut de pesticide, o veste care poate fi neașteptată pentru mulți români care includ acest aliment în dieta lor zilnică.

Alte alimente periculoase

Dar nu doar spanacul este o sursă de îngrijorare. Cercetătorii au identificat și alte fructe și legume care prezintă un conținut ridicat de pesticide, printre care se numără: capșunile, kale, strugurii, piersicile, cireșele, nectarinele, perele, merele, murele, afinele și cartofii. Murele și cartofii au fost adăugați recent în clasament, atrăgând atenția asupra varietății de alimente care pot fi contaminate cu pesticide.


În România, situația este similară, dar cu unele diferențe. Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), a tras un semnal de alarmă despre pericolele ascunse în verdețuri precum țelina, mărarul și pătrunjelul. Acesta a explicat că multe dintre aceste verdețuri provin din culturi gospodărești, unde sunt utilizate substanțe chimice pentru a îmbunătăți aspectul produselor. În plus, unii comercianți folosesc diverse ingrediente pentru a obține un produs care să arate cât mai bine, fără a lua în considerare impactul asupra sănătății consumatorilor.

Citește și:

„Din păcate, la noi nu este același top al pesticidelor. Din experiență, cele mai contaminante sunt verdețurile, nu căpșunele, nu spanacul, ci verdețurile: mărar, pătrunjel, frunză de țelină. Aici trebuie să fim atenți. De multe ori, suntem tentați să cumpărăm aceste verdețuri de la marginea drumului, din locuri necontrolate.” – Alexandru Cîrîc, director ICA

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨