Specie dispărută de 10.000 de ani readusă la viață de cercetătorii de la Colossal Biosciences

Cercetătorii de la Colossal Biosciences au realizat un salt științific remarcabil, reușind să readucă la viață o specie de lup dispărută de aproximativ 10.000 de ani. Prin intermediul tehnologiei avansate de clonare și editare genetică, au fost aduși în lume trei pui ai acestei specii.
Primele animale readuse la viață
„Romulus” și „Remus”, primii doi pui, au venit pe lume în octombrie 2024, iar al treilea, „Khaleesi”, a fost născut pe 31 ianuarie 2025, numele său fiind inspirat din populara serie Game of Thrones. Cercetătorii au folosit ADN antic pentru a reconstitui genomul speciei dispărute, cunoscută sub numele de Canis dirus.
Activează sunetul. Asculți acum primul urlet al unui Canis dirus după 10.000 de ani. Faceți cunoștință cu Romulus și Remus – primele animale readuse la viață, născute pe 1 octombrie 2024
Procesul de readucere la viață al speciei
În procesul de readucere la viață a speciei, au fost folosite modificări genetice provenite dintr-un genom complet al Canis dirus, „reconstruit cu meticulozitate” din ADN-ul antic descoperit în fosilele unui dinte de 13.000 de ani din statul Ohio și a unui os intern al urechii de 72.000 de ani din Idaho. ADN-ul lupului cenușiu, cea mai apropiată rudă în viață a speciei dispărute, a fost modificat în vederea aducerii unor schimbări specifice, precum blana de culoare mai deschisă, lungimea părului, dimensiunea corpului, musculatura și modelele de pe corp.
Deși acești lupi nu sunt o potrivire genetică completă cu Canis dirus, ei arată și sună ca unul. Cu toate acestea, nu vor fi învățați să trăiască în sălbăticie. Beth Shapiro, directorul companiei Colossal, a subliniat interesul de a cunoaște comportamentul natural al unui Canis dirus.
Adam Boyko, cercetător în cadrul Universității Cornell, care nu a fost implicat în acest proiect, a menționat că „este incitant faptul că putem crea versiuni funcționale ale unor specii dispărute”. Cu toate acestea, acești lupi nu sunt, de fapt, Canis dirus, deoarece nu trăiesc într-o haită pentru a-și putea cunoaște comportamentul natural.
The New Scientist, o revistă științifică britanică, a privit cu scepticism această realizare, menționând că „Niciun Canis dirus nu a fost readus la viață. Având în vedere că genomul lupului cenușiu are o lungime de aproximativ 2,4 miliarde de perechi de baze, mai rămâne loc pentru milioane de perechi de baze de diferențe”.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨