Un nou proiect legislativ discutat în cadrul unei comisii importante a Camerei Deputaților ar putea revoluționa modul în care bunicii contribuie la creșterea și îngrijirea nepoților. Proiectul prevede acordarea unei indemnizații de 1.500 de lei lunar pentru bunicii care își dedică timpul și energia acestei activități.

Proiectul legislativ are susținere din partea mai multor partide politice, printre care UDMR, PNL și PSD. Această coaliție de forțe politice își dorește cu ardoare adoptarea proiectului, mai ales în contextul în care România se confruntă cu o scădere alarmantă a natalității.

Scăderea natalității este una dintre marile provocări sociale ale României. Părinții se confruntă adesea cu dificultăți în a găsi soluții sigure și de încredere pentru îngrijirea copiilor atunci când sunt la locul de muncă. În acest context, bunicii devin un ajutor neprețuit. Recompensarea acestora cu o indemnizație de 1.500 de lei ar putea încuraja mai mulți seniori să se implice activ în viața nepoților lor, oferindu-le astfel părinților o soluție viabilă.

Reclamă

Pe lângă soluționarea problemelor demografice, proiectul aduce și avantaje economice pentru bunicii care nu au atins încă vârsta legală de pensionare. Aceste persoane, care nu beneficiază de un venit stabil, ar putea să îmbine utilul cu plăcutul, având grijă de nepoți și în același timp, primind un sprijin financiar considerabil. Proiectul ar putea stimula și piața muncii, eliberând părinții de griji și permițându-le să se concentreze asupra carierelor lor.

În Municipiul Brașov, autoritățile locale au implementat deja un sistem de „ajutor de creșă privată,” care ar putea servi ca model pentru inițiative similare în alte orașe.

Pentru a beneficia de acest ajutor, părinții trebuie să îndeplinească mai multe condiții cumulative, printre care:

  • Să fie cetățeni români, cetățeni străini sau apatrizi cu domiciliul stabil în Municipiul Brașov.
  • Copilul să fie înscris la o unitate de educație timpurie antepreșcolară acreditată, în sistem privat.
  • Părinții să fie angajați cu contract individual de muncă sau să desfășoare activități independente.

Pentru a beneficia de indemnizația de bunic, trebuie îndeplinite mai multe criterii:

  • Părinții sau părintele la care copilul locuiește în mod statornic să aibă domiciliul stabil în Municipiul Brașov.
  • Bunicul să aibă o relație de rudenie firească sau din adopție cu nepotul/nepoții și să aibă acordul părinților acestora.
  • Bunicul să fie cetățean român, cetățean străin sau apatrid cu domiciliul în Municipiul Brașov.
  • Bunicul să se ocupe efectiv de creșterea și îngrijirea nepotului/nepoților și să aibă o stare de sănătate corespunzătoare.

O șansă reală pentru echilibru familial

Proiectul legislativ a trecut deja, în mod tacit, de votul Senatului și urmează să fie discutat în Camera Deputaților. În cazul în care va primi un vot favorabil, acesta va fi promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial, devenind astfel lege.

Prin acordarea unei indemnizații pentru bunici, statul român ar putea reuși să aducă un echilibru mult așteptat în dinamica familială, oferind atât părinților, cât și bunicilor, siguranța și stabilitatea de care au nevoie. În final, acest demers legislativ poate fi văzut nu doar ca o măsură economică, ci și ca un pas important către construirea unor relații familiale mai solide și mai fericite.