Curtea de Conturi a emis un raport în care critică modul în care ANAF a acționat în cazul fraților Micula. Aceștia au primit un ajutor de stat ilegal în valoare de aproape 400 de milioane de euro pentru Grupul European Food&Drinks, pe care trebuie să îl returneze.

Raportul Curții de Conturi subliniază faptul că autoritățile române nu au făcut toate demersurile necesare pentru recuperarea ajutorului de stat, astfel că Comisia Europeană a fost nevoită să ia măsuri urgente. Potrivit documentelor Ministerului Finanțelor, debitul de recuperat este de 1.294.189.573,51 lei, din care 1.109.512.162,58 lei reprezintă ajutor de stat, iar 184.677.410,93 lei reprezintă dobânzi.

ANAF a întârziat demersurile de recuperare

Potrivit Raportului Curții de Conturi, ANAF a întârziat demersurile în cazul recuperării ajutorului de stat acordat ilegal în cazul Micula și nu a respectat termenele impuse de Comisia Europeană. Acest lucru poate conduce la sancțiuni severe pentru România.

Reclamă

La sfârșitul lui aprilie 2022, Agenția Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF) a declanșat procedura de executare silită a grupului European Food&Drinks pentru recuperarea sumei de 1,2 miliarde lei. Cu toate acestea, procedura a fost suspendată provizoriu de Judecătoria Beiuș, unde reprezentanții companiei au deschis un proces pentru anularea executării.

În lumina Raportului Curții de Conturi, este clar că statul român trebuie să ia măsuri urgente pentru recuperarea datoriei de aproape 400 de milioane de euro de la frații Micula. ANAF trebuie să acționeze în mod prompt și să respecte toate termenele impuse de Comisia Europeană pentru a evita sancțiuni severe. În final, este important ca autoritățile române să acționeze cu responsabilitate și transparență în astfel de cazuri pentru a menține integritatea și credibilitatea instituțiilor statului.