Ștefan cel Mare, ctitorul misterios de biserici și mănăstiri

Ștefan cel Mare, cunoscut pentru domnia sa lungă de 47 ani, rămâne în istorie nu doar pentru bătăliile sale, ci și pentru lăcașurile de cult pe care le-a ridicat. Este cunoscută legenda conform căreia voievodul a ctitorit câte o biserică după fiecare luptă, însă numărul exact al bătăliilor și al bisericilor rămâne un mister pentru istorici.
Câte biserici a construit Ștefan cel Mare?
Nimeni nu știe cu exactitate câte biserici a ridicat voievodul, deoarece detaliile s-au pierdut de-a lungul secolelor. Însă, inscripțiile în piatră și picturile păstrate din timpul domniei sale îl atestă ca fiind cel care a construit 26 de biserici și mănăstiri, potrivit descoperiri.ro. Majoritatea acestora au fost construite în memoria celor căzuți în lupte. Lăcașurile de cult au fost ctitorite de Ștefan cel Mare și în semn de mulțumire pentru victoriile obținute.
Ștefan cel Mare, sfânt și ocrotitor al Moldovei
Pe lângă acestea, specialiștii spun că îi mai sunt atribuite alte 10 biserici, doar că nu au fost găsite dovezi clare în implicarea directă a fostului domnitor al Moldovei. Dacă acestea ar fi luate în calcul, atunci numărul lăcașurilor de cult ridicate de Ștefan cel Mare ar ajunge la 36, coincizând cu numărul războaielor pe care le-a purtat. Pentru meritele sale, Ștefan cel Mare, fiul lui Bogdan al II-lea, a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în data de 20 iunie 1992, cu numele de Ștefan cel Mare și Sfânt. Așadar, voievodul este considerat Sfânt și protector al Moldovei. La canonizarea sa au fost luate în calcul scrierile medievale, care îl descriau drept un om mare și sfânt, bun și cinstit, lăudat pentru iscusința de care dădea dovadă în lupte. Ștefan cel Mare rămâne în istorie drept un mare apărător al creștinătății, ctitor de biserici și mănăstiri și un simbol al rezistenței și credinței în fața adversităților.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨