Strâmtoare artificială în construcție, transformă o parte din Istanbul în insulă

Data actualizării: 3 aprilie 2025

Un proiect ambițios a început să prindă contur în Turcia, unde se construiește o strâmtoare artificială. Acesta este vizitat zilnic de mii de români și are potențialul de a transforma o parte din Istanbul în insulă.

Lucrările la proiectul strâmtorii artificiale

Lucrările la această strâmtoare artificială au început în urmă cu patru ani. Aceasta va fi un canal navigabil artificial, poziționat paralel cu strâmtoarea Bosfor. Strâmtoarea va avea o lungime de 45 de kilometri și, după finalizarea lucrărilor, o parte din Istanbul va deveni insulă.

Proiectul de a conecta Marea Marmara la Marea Neagră printr-un canal a fost propus inițial în 2011 și reluat în 2018.


Președintele Erdogan își exprimă dorința de a construi acest canal pentru a reduce traficul naval din Strâmtoarea Bosfor.

Impactul proiectului asupra mediului și economiei

Președintele turc consideră că noul canal va stimula dezvoltarea unor noi orașe și va genera mii de locuri de muncă. Cu toate acestea, există voci care susțin că acest proiect ar putea afecta negativ contribuabilii, dăuna mediului și încălca Convenția de la Montreux, care reglementează navigația prin Strâmtoarea Bosfor.

Citește și:

Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, critică proiectul și avertizează asupra riscurilor pentru mediu și infrastructură. El sugerează că proiectul canalului ar putea reduce accesul la apă potabilă pentru cei 16 milioane de locuitori ai orașului. De asemenea, criticii susțin că acest proiect nu are o justificare solidă, având în vedere scăderea constantă a traficului maritim prin Bosfor în ultimii ani.

De menționat este că Ekrem Imamoglu, lider al opoziției, a fost arestat în martie, alături de aproape 100 de persoane, fiind acuzat de corupție. Imamoglu, care intenționa să candideze la președinție în 2028, era considerat favorit în sondaje. Această arestare a stârnit controverse legate de situația politică din Turcia.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨