Substanțele chimice din apa de băut și impactul lor asupra sănătății umane
Apa potabilă, un element esențial pentru viața umană, poate adesea să ascundă pericole neașteptate. Consumul zilnic de apă poate expune organismul uman la o serie de riscuri, cauzate de prezența unor chimicale în compoziția ei. Aceste substanțe toxice pot provoca boli grave, afectând considerabil starea de sănătate.
Substanțele chimice periculoase din apa potabilă
În mod normal, apa potabilă este considerată sigură pentru consum. Cu toate acestea, în anumite situații, aceasta poate conține chimicale periculoase ce pot afecta sănătatea. Perfluoroalchilatele și polifluoroalchilatele se numără printre acestea, fiind cunoscute sub denumirea de „produse chimice externe”. Acestea sunt rezistente atât în mediu, cât și în corpul uman, provocând diverse probleme de sănătate odată ajunse în organism.
Impactul asupra sănătății
Printre afecțiunile provocate de aceste substanțe toxice se numără bolile tiroidiene, bolile hepatice, problemele de fertilitate și cancer. Potrivit The Telegraph, există peste 10.000 de compuși sintetici toxici în lume, multe dintre acestea fiind rezistente la apă, ulei și pete. Acești compuși se regăsesc în apa potabilă, dar și în cea de ploaie, în aer sau în sol.
„PFAS se găsesc peste tot, atât în apa potabilă, cât și în cea de ploaie, în aer sau în sol.”
Specialiștii recomandă evitarea acestor compuși toxici, iar la nivel mondial, unele țări au luat măsuri pentru protejarea populației. În America, Regatul Unit și alte țări, substanțele PFAS, PFOA și PFOS au început să fie eliminate treptat, după ce s-a descoperit că sunt responsabile de declanșarea unor boli periculoase, precum cancerul.
Chiar și așa, nimeni nu a scăpat definitiv de acești compuși. Aceștia continuă să se regăsească în apa pe care o bem și în hrana pe care o consumăm. În ciuda înlocuirii acestor substanțe periculoase cu alți compuși chimici mai puțin periculoși, există în continuare motive de îngrijorare.
Pentru a evita contactul cu acești compuși periculoși, specialiștii recomandă renunțarea la sticlele de plastic și folosirea unui filtru de apă. Cele mai eficiente filtre sunt cele care folosesc cărbune activ, schimbul de ion sau osmoza inversă.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨