Autoritatea Nationala Fitosanitara (ANF) a anuntat ca va efectua in acest an cu 42% mai multe probe de laborator la legumele si fructele din productia autohtona, comparativ cu anul trecut. Scopul acestor verificari este de a asigura conformitatea produselor si de a proteja consumatorii impotriva riscurilor legate de folosirea pesticidelor. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a informat ca probele vor fi prelevate din pietele bucurestene si din cele aflate in fiecare resedinta de judet, in perioada mai – august.

Situatia actuala a folosirii pesticidelor si consecintele

In ultimii ani, folosirea pesticidelor a devenit o problema majora pentru industria alimentara din Romania. Multi producatori recurg la aceste substante chimice pentru a proteja culturile impotriva daunatorilor si pentru a creste randamentul, insa consecintele pot fi grave pentru sanatatea consumatorilor. Pesticidele ramase in legume si fructe pot avea efecte toxice asupra organismului uman si pot cauza probleme de sanatate pe termen lung.

Conform unui studiu recent, nivelurile de pesticide detectate in produsele alimentare din Romania depasesc uneori limitele admise, ceea ce ridica ingrijorari in randul consumatorilor. De aceea, este crucial ca autoritatile sa intervina si sa monitorizeze indeaproape calitatea legumelor si fructelor de pe piata interna.

Reclamă

Masurile luate de ANF si MADR pentru protejarea consumatorilor

Pentru a contracara aceasta problema, ANF a decis sa suplimenteze numarul de probe de laborator prelevate de la legume si fructe din productia autohtona. Astfel, in perioada mai – august, vor fi verificate un numar mai mare de mostre pentru tomate, castraveti, ardei, cirese, capsune, caise, pepeni si zmeura. Acest demers are rolul de a asigura ca aceste produse respecta standardele de calitate si nu prezinta riscuri pentru consumatori.

De asemenea, MADR a demarat actiunea „Cireasa si Capsuna”, care vizeaza verificarea conformitatii a peste 200 de probe de cirese si capsune in plus fata de Programul National de Monitorizare. Aceasta initiativa este menita sa protejeze consumatorii impotriva riscurilor potential nocive asociate cu consumul de fructe contaminate cu pesticide.

Masurile luate de ANF si MADR pentru a verifica calitatea legumelor si fructelor romanesti sunt binevenite si ar trebui sa ofere consumatorilor o mai mare siguranta in ceea ce priveste alimentatia lor. Este important ca autoritatile sa continue sa monitorizeze indeaproape situatia si sa actioneze prompt in cazul depistarii unor nereguli, pentru a proteja sanatatea publica si a promova un consum responsabil.