Tainele Capela Sixtina, locul unde conclavul alege noul Papă

Capela Sixtină este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Vatican. Totuși, puțini știu ce reprezintă, de fapt, celebrele fresce de pe pereții laterali ai capelei.
Arhitectura Capelei Sixtine
Ridicată în 1473 – 1481 de către arhitectul Giovanni dei Dolci pentru Papa Sixtus al IV-lea, Capela Sixtină este renumită datorită frescelor sale renascentiste, create de Michelangelo. Aceasta este capela proprie a Papei și locul principal al ceremoniilor papale, fiind folosită de Colegiul Sacru al Cardinalilor pentru alegerea unui nou papă.
Forma Capelei Sixtine este una dreptunghiulară, fiind o clădire din cărămidă. Are șase ferestre arcuite pe fiecare dintre cei doi pereți principali sau laterali. Clădirea are tavanul boltit. Exteriorul nu este împodobit, însă frescele de pe pereții și de pe tavanul interior atrag atenția multora.
Frescele Capelei Sixtine
Între 1481 și 1483, au fost pictate frescele de pe pereții laterali ai capelei. Pe peretele de nord, cele șase fresce reprezintă evenimente din viața lui Hristos, pictate de Perugino, Pinturicchio, Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio și Cosimo Rosselli. De asemenea, pe peretele de sud sunt alte șase fresce. Acestea reprezintă evenimente din viața lui Moise de Perugino, Pinturicchio, Botticelli, Domenico și Benedetto Ghirlandaio, Rosselli, Luca Signorelli și Bartolomeo della Gatta.
Frescele lui Michelangelo de pe tavan și de pe peretele din vest, din spatele altarului, reprezintă cele mai importante lucrări de artă din capelă. Frescele de pe tavan mai sunt cunoscute sub denumirea de Tavanul Sixtin. Acestea au fost comandate de către Papa Iulius al II-lea în 1508, iar Michelangelo le-a pictat între 1508 și 1512, reprezentând incidente și personaje din Vechiul Testament. Michelangelo a pictat fresca Judecata de Apoi, în perioada 1534 – 1541, de pe peretele vestic, pentru Papa Paul al III-lea. Cele două fresce de mari dimensiuni se numără printre cele mai importante realizări din pictura occidentală.
Tavanul cu fresce al Capelei Sixtine a rezistat foarte bine în cele cinci secole de când a fost finalizat. Lipsește, însă, o parte a cerului din panoul unde este reprezentată evadarea lui Noe din potopul biblic. Din cauza unei explozii la un depozit de prag de pușcă din apropiere, în anul 1797, secțiunea de tencuială a căzut pe podea, unde s-a spulberat. Cu toate că tavanul pare să reziste destul de bine, specialiștii sunt de părere că traficul pietonal, provenit de la milioanele de oameni care vizitează capela anual, reprezintă o problemă ce nu trebuie ignorată.
Michelangelo avea 30 de ani atunci când a primit sarcina de a picta tavanul capelei. Deși avea o vârstă fragedă, își construise deja o reputație ca sculptor.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨