Succesiunea și taxa de succesiune în 2024: Ce trebuie să știi

De la bunurile materiale la conturile bancare și lichidități, succesiunea este un proces complex care presupune stabilirea moștenitorilor unei persoane decedate. Această procedură legală, încheiată la notar, este reglementată de Codul Civil și reprezintă modalitatea prin care familia poate beneficia în mod legal de bunurile rămase după decesul unui membru al ei. Iată ce trebuie să știi despre succesiune și taxa de succesiune în 2024.

Pentru a putea iniția procedura de succesiune în 2024, este necesar să ai la îndemână o serie de acte. Printre acestea se numără:

Reclamă

  • Cerere-tip;
  • Certificat de deces al persoanei decedate;
  • Certificat de atestare fiscală;
  • Certificat de naștere și căsătorie pentru soțul supraviețuitor;
  • Acte de identitate pentru moștenitori;
  • Acte de proprietate pentru bunurile lăsate moștenire;
  • Testament, în cazul în care există unul.

Legea din Dreptul Civil stabilește că moștenitorii legali sunt împărțiți în mai multe clase, în funcție de gradul de rudenie. Clasa I include soțul supraviețuitor și descendenții, clasa a II-a și a III-a se referă la ascendenți, iar clasa a IV-a la colateralii până la gradul al patrulea inclusiv. Taxa pentru succesiune în 2024 este calculată în funcție de valoarea totală a bunurilor succesorale și se împarte între toți moștenitorii.

Taxele și impozitele pentru succesiune în 2024

Pe lângă onorariul notarului, taxa pentru succesiune în 2024 implică și alte taxe și impozite, cum ar fi taxa pentru cartea funciară și impozitul către stat. Costurile pentru obținerea unui certificat de moștenitor pornesc de la 300 de lei, iar procedura de succesiune la notar începe de la 500 de lei. Cu cât moștenirea este mai mare, cu atât și costul succesiunii va fi mai ridicat.

Procesul de succesiune și taxa de succesiune în 2024 sunt aspecte importante de luat în considerare în cazul decesului unui membru al familiei. Este recomandabil să te informezi în detaliu despre actele necesare și taxele implicate pentru a evita eventuale probleme și neclarități în procesul de transmitere a moștenirii.