Taxele pe proprietăți imobiliare cresc semnificativ în România

Data actualizării: 2 iulie 2025

În contextul unui deficit bugetar alarmant și al alegerilor parlamentare care bat la ușă, Guvernul României ia măsuri drastice pentru a contracara dezechilibrul financiar. Printre acestea se numără majorarea taxelor pe proprietate, TVA și accize, măsuri ce vor afecta profund proprietarii de case și terenuri din țară.

Deficit Bugetar și Alegeri Parlamentare: Un Cocktail Periculos

Deficitul bugetar al României a atins 3,4% din PIB în primele cinci luni ale anului 2024, o situație îngrijorătoare pentru stabilitatea economică a țării. Inițial, obiectivul Guvernului era reducerea acestui deficit la 5%, dar contextul electoral complică semnificativ lucrurile.


Riscuri și Provocări

Dan Bucșa, economist șef pentru Europa Centrală și de Est la UniCredit Londra, și Anca Negrescu, senior economist UniCredit Bank România, au atras atenția asupra riscului ca deficitul să depășească 7% din PIB. „Din cauza alegerilor parlamentare care vor avea loc foarte târziu în acest an, vedem acum riscul ca deficitul bugetar să depăşească 7% din PIB în 2024, cu excepţia cazului în care guvernul reduce cheltuielile sau decide să facă arierate”, au explicat aceștia, potrivit RTV.

În lipsa unor măsuri concrete de reducere a cheltuielilor, deficitul bugetar nu doar că va afecta anul fiscal curent, dar va pune și presiune pe bugetele viitoare. Aceasta ar putea conduce la dificultăți suplimentare în ceea ce privește finanțarea proiectelor publice și a obligațiilor sociale.

Citește și:

Impactul Campaniei Electorale

Campania electorală a stopat orice eforturi de îmbunătățire a colectării impozitelor, agravând astfel situația financiară a țării. Deficitul bugetar a crescut la 3,3% din PIB la sfârșitul lunii aprilie 2024, un nivel care nu a mai fost atins nici măcar în timpul pandemiei de COVID-19.

„Campania electorală a oprit orice eforturi de îmbunătăţire a colectării impozitelor, iar deficitul bugetar a crescut la 3,3% din PIB la sfârşitul lunii aprilie, mai mare decât în ​​timpul pandemiei de COVID-19. Execuţia slabă a bugetului se explică atât prin cheltuieli mai mari decât cele planificate, cât şi prin venituri mai mici decât cele planificate”, au explicat economiștii UniCredit Bank.

Prognoze și Perspective Economice pentru 2024-2025

În timp ce ING Bank prognozează un deficit fiscal de 6,5% din PIB până la sfârșitul anului 2024, UniCredit Bank avertizează asupra unor riscuri suplimentare care ar putea duce la o scădere a ratingului de țară între anii 2025-2026.

Măsuri și Așteptări

Premierul Marcel Ciolacu a negat până acum că TVA-ul va crește, dar economiștii se așteaptă la o majorare a cotei TVA și la o creștere a accizelor și a impozitelor pe proprietate. „Deficitul bugetar nu va fi redus în 2025 decât dacă impozitele cresc. În timp ce premierul Marcel Ciolacu continuă să nege că TVA-ul va creşte, ne aşteptăm la o creştere a cotei TVA şi la creşterea accizelor, a impozitelor pe proprietate şi pe mărfuri”, au mai explicat economiştii UniCredit Bank.

Impact asupra Economiei

Creșterea taxelor și o indexare mai mică a pensiilor ar putea reduce deficitul bugetar la aproximativ 5% din PIB, dacă nu se acumulează arierate semnificative din acest an. Totuși, economia României va resimți negativ aceste majorări de taxe.

UniCredit Bank prevede o creștere economică de 2,4% pentru acest an, susținută de majorarea salariilor și consumului, dar prognozează o stagnare la 1,3% pentru anul viitor, cel mai redus nivel de la pandemia de COVID-19 încoace.

În contextul acestor măsuri și al perspectivelor economice modeste, proprietarii de case și terenuri din România se pregătesc pentru un an dificil, marcat de povara fiscală crescută și incertitudini economice.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨