Tensiuni între România și Rusia. Kremlinul aduce acuzații despre organizații teroriste

România este acuzată de Kremlin că s-ar fi implicat în mod activ în treburile interne ale Federației Ruse și că ar fi oferit sprijin unor organizații catalogate drept teroriste de către Moscova. Potrivit declarațiilor oficiale venite din partea regimului Putin, autoritățile de la București ar fi permis desfășurarea unui forum în Parlamentul României, unde s-au făcut apeluri explicite pentru înfrângerea militară a Rusiei și destrămarea sa în mai multe state.
Tensiunile dintre cele două țări s-au amplificat
Aceste tensiuni au crescut după organizarea evenimentului „The Black Sea: The Border of the Future for a Safe and Stable Europe”, desfășurat recent la București. Forumul a fost prezentat de ruși ca fiind o platformă parlamentară oferită unor reprezentanți ai unei organizații pe care Rusia o consideră teroristă.
Conform presei de stat de la Moscova, în cadrul evenimentului s-ar fi formulat apeluri repetate către statele occidentale pentru sprijinirea înfrângerii armate a Federației Ruse, dar și pentru dezmembrarea acesteia în entități statale mai mici.
Vasili Piskariov, deputat în Duma de Stat din partea partidului președintelui Vladimir Putin și șef al Comisiei pentru Securitate, a fost cel care a anunțat că a trimis materiale oficiale către Procuratura Generală și Ministerul Afacerilor Externe ale Rusiei. Aceste documente vizează analiza acțiunilor autorităților române, considerate de partea rusă ca fiind „ostile” și îndreptate împotriva securității Federației Ruse.
„Comisia a studiat materialele forumului «The Black Sea: the border of the future for a safe and stable Europe», desfășurat recent în Parlamentul României, cu participarea reprezentanților unei organizații teroriste interzise în Rusia. […] Materialele colectate au fost transmise Procuraturii Generale a Federației Ruse (numele oficial al Rusiei – n. red.) pentru evaluarea juridică și luarea deciziilor în conformitate cu legislația noastră, precum și Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse pentru un răspuns politic și diplomatic la acțiunile ostile ale autorităților române, care au oferit teroriștilor o platformă parlamentară pentru a desfășura provocări împotriva țării noastre”, a declarat Vasili Piskarev, citat pe canalul de Telegram al comisiei.
Potrivit informațiilor publicate de agenția de presă TASS, comisia parlamentară rusă a transmis oficial documentele ce incriminează România, considerând că implicarea acesteia în „treburile interne” ale Rusiei este o amenințare gravă. În viziunea lor, nu doar că România ar fi oferit o scenă oficială pentru discursuri anti-ruse, dar ar fi permis participarea unor indivizi și entități desemnate.
În continuarea poziției oficiale a Kremlinului, Vasili Piskariov a subliniat că mesajele transmise la evenimentul găzduit în Parlamentul României nu pot fi ignorate de Moscova. Printre acuzațiile punctuale se numără și faptul că România ar fi cerut „retragerea Rusiei de la Marea Neagră”, o declarație percepută de oficialii ruși drept o formă de instigare la ostilități împotriva Federației Ruse.
„Au fost făcute apeluri repetate către țările occidentale, inclusiv de către agenți străini, pentru a obține înfrângerea militară a Rusiei și dezmembrarea acesteia în mai multe state independente”, au transmis oficialii de la Moscova, conform relatărilor agenției TASS.
Rusia consideră aceste declarații și acțiuni ca fiind parte dintr-o strategie ostilă susținută de statul român și a declanșat demersuri oficiale pentru ca aceste fapte să fie analizate din punct de vedere juridic. Documentele colectate de comisia din Duma de Stat au fost înaintate Procuraturii Generale a Federației Ruse, iar în paralel, Ministerul de Externe de la Moscova urmează să răspundă pe cale diplomatică.
Pe lângă acțiunile juridice și diplomatice, declarațiile oficialilor ruși indică și o nemulțumire profundă față de implicarea unor „agenți străini” în acest forum desfășurat la București. Nu au fost oferite nume specifice ale participanților considerați problematici, dar etichetarea lor drept teroriști conform legislației ruse a fost repetată în comunicările oficiale.
Până în acest moment, autoritățile române nu au transmis un răspuns oficial în legătură cu acuzațiile formulate de partea rusă. Evenimentul de la Parlamentul României, care a fost punctul central al acestor tensiuni, nu a fost urmat de o reacție publică din partea organizatorilor sau a oficialilor români.
Regimul de la Kremlin a inclus aceste fapte într-un context mai larg al tensiunilor cu statele occidentale, afirmând că România ar fi „instigat” la un „război de agresiune” împotriva Rusiei. Această acuzație a fost prezentată ca fiind una dintre cele mai grave, întrucât implică un stat membru al Uniunii Europene și al NATO în acțiuni directe împotriva integrității și securității Federației Ruse.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨