Totul se dă peste cap. Ora de vară 2025. Anunț oficial de la Comisia Europeană despre renunțarea la ora de vară. Ce se întâmplă cu schimbarea orei

Ora de vară va fi aplicată și în 2025, în ciuda discuțiilor îndelungate din cadrul Uniunii Europene privind eliminarea acestui sistem. Comisia Europeană nu a luat încă o decizie finală care să modifice actualul calendar de schimbare a orei.
Astfel, în România, trecerea la ora de vară va avea loc în noaptea de 30 spre 31 martie 2025, când ora 03:00 va deveni ora 04:00. Revenirea la ora standard este programată pentru noaptea de 25 spre 26 octombrie.
Comisia Europeană nu a renunțat oficial la ora de vară
La nivelul Uniunii Europene, ora de vară continuă să fie un subiect de dezbatere de mai bine de un deceniu. Sistemul, implementat inițial pentru a folosi cât mai eficient lumina naturală, a fost în repetate rânduri pus sub semnul întrebării.
Deși unii au susținut că ar aduce beneficii economice, alții au atras atenția că schimbarea orei poate avea un impact negativ asupra sănătății și productivității.
În 2018, Comisia Europeană a propus oficial eliminarea schimbării sezoniere a orei. Inițiativa a fost depusă pe 12 septembrie 2018, propunând două direcții clare:
- încetarea ajustării ceasurilor de două ori pe an în toate țările membre
- introducerea unui sistem de notificare pentru statele care vor să își modifice ora standard
Totuși, propunerea nu s-a materializat niciodată într-un cadru legislativ concret, iar actualul sistem a rămas în vigoare.
Consiliul Uniunii Europene nu a ajuns încă la o poziție comună cu privire la această propunere, fiind nevoie de o majoritate a statelor membre pentru formularea unei decizii finale.
Ulterior, adoptarea oficială ar depinde de un acord între Comisie și Parlamentul European.
Parlamentul European a votat în martie 2019 pentru renunțarea la ora de vară începând cu 2021.
„Pentru ca ora de vară să fie eliminată, atât Comisia, cât și Parlamentul European trebuie să ajungă la un acord pentru a adopta legislația necesară.”
În Europa, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în aprilie 1916, în timpul Primului Război Mondial. Germania și Austro-Ungaria au fost primele state care au adoptat această măsură, justificând-o prin nevoia de a economisi cărbune pentru industria de război.
În anul următor, în 1917, marile puteri ale Antantei — Imperiul Britanic, Franța și Rusia Țaristă — au preluat la rândul lor practica.
România s-a aliniat acestor decizii în 1917, dar nu a păstrat mult timp sistemul. După încheierea războiului, țara noastră a renunțat la aplicarea orei de vară, urmând ca aceasta să fie reintrodusă în anul 1932, tot din motive economice.
Între 1932 și 1939, ora de vară a fost aplicată anual, dar după reguli diferite față de cele de astăzi.
După o pauză de câteva decenii, regimul comunist a decis să reintroducă ora de vară în 1979.
Între 1979 și 1983, aceasta începea în prima duminică din aprilie, la ora 00:00, și se termina în ultima duminică din septembrie, la ora 01:00.
Apoi, între 1984 și 1996, schimbarea avea loc în ultima duminică din martie și se încheia în ultima duminică din septembrie, tot la ora 01:00.
Începând cu anul 1997, România a sincronizat schimbarea orei cu celelalte state membre ale Uniunii Europene.
Ora de vară se aplică din ultima duminică a lunii martie până în ultima duminică a lunii octombrie.
Pentru anul 2025, autoritățile române nu au anunțat nicio modificare privind eliminarea orei de vară.
Ca urmare, în noaptea de 30 spre 31 martie, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, iar ora 03:00 va deveni ora 04:00.
În toamnă, în noaptea de 25 spre 26 octombrie, se va reveni la ora de iarnă, ceasurile fiind date înapoi cu o oră.
Astfel, românii vor dormi mai puțin primăvara și mai mult toamna, ca în fiecare an.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨