Într-o drumeție care ar fi trebuit să fie o zi plină de bucurie pe munte, Diana, o tânără de 19 ani din Iași, și-a găsit sfârșitul sub atacul neașteptat al unui urs. Evenimentul tragic a avut loc marți, în jurul prânzului, pe traseul montan Jepii Mici din Bucegi, și a lăsat o comunitate îndurerată și în șoc.

Atac brutal al ursului

În timp ce se plimbau pe poteca montană, Diana și iubitul său nu bănuiau ce urma să se întâmple. Dintr-un colț întunecat al pădurii, un urs a ieșit brusc și a prins-o pe tânără de picior. Panica și disperarea au pus stăpânire pe cei doi tineri. În încercarea disperată de a scăpa, atât Diana, cât și ursul s-au prăbușit într-o râpă adâncă de 120 de metri.

Reclamă

Cu inima frântă și în stare de șoc, iubitul fetei a apelat imediat 112 pentru a cere ajutorul autorităților. „Un urs a atacat-o pe prietena mea!”, a fost apelul disperat al băiatului către salvatori. Tragedia a avut loc sub privirile îngrozite ale iubitului său, care nu a putut face nimic pentru a o salva pe Diana.

Salvatorii au intervenit de urgență

Salvamontiștii au ajuns rapid la fața locului, găsindu-l pe tânăr în stare de șoc. L-au coborât în siguranță în stațiunea Bușteni, unde a fost preluat de polițiști pentru a da declarații. În sprijinul salvatorilor montani a fost trimis și un elicopter SMURD. După câteva minute de căutări, în pârâul care separă două stânci, la 120 de metri adâncime, salvamontiștii au observat bucăți din hainele fetei.

„A fost contratimp, pentru că apelul inițial a venit drept persoană atacată de urs și ne-am grăbit foarte tare”, a explicat Sergiu Frusinoiu, coordonator Salvamont Bușteni. Din păcate, doar după ce ursul a fost împușcat, salvamontiștii au reușit să recupereze trupul neînsuflețit al Dianei.

Măsuri de siguranță pe traseele montane

Această tragedie subliniază necesitatea unor măsuri mai stricte de siguranță pe traseele montane frecventate de turiști. Autoritățile locale și administratorii parcurilor naturale sunt îndemnați să implementeze programe de educare și informare pentru turiști, precum și să asigure prezența echipelor de intervenție rapidă în caz de urgență.

Printre măsurile sugerate se numără:

  • Instalarea de panouri informative cu reguli de siguranță și comportament în caz de întâlnire cu animale sălbatice.
  • Patrule regulate ale salvamontiștilor pe traseele frecventate.
  • Organizarea de ateliere și cursuri de informare pentru turiștii care doresc să exploreze zonele montane.

Prevenirea și gestionarea întâlnirilor cu animalele sălbatice devin priorități esențiale pentru siguranța turiștilor. Aceasta este o lecție dureroasă pe care comunitatea trebuie să o învețe pentru a preveni alte tragedii similare.

O pierdere imensă pentru comunitate

Cunoscuții Dianei sunt cutremurați în urma veștii tragediei. O vecină povestește că tânăra provenea dintr-o familie bună și era o fată extrem de cuminte și frumoasă. „Era o fată foarte respectuoasă și iubitoare. Toată lumea o cunoștea și o aprecia”, a spus vecina. Diana, pasionată de fotografie și proaspăt absolventă de liceu, avea toată viața înainte.

Destinul ei a fost însă curmat brusc, lăsând în urmă o familie îndurerată și o comunitate în șoc. Această pierdere ne reamintește de pericolele potențiale din natură și de necesitatea de a fi mereu vigilenți și pregătiți în fața imprevizibilului. Diana va rămâne în amintirile celor care au cunoscut-o ca o tânără vibrantă, plină de viață și pasiune.