Transformare banalului piure de cartofi in deliciu culinar prin trucuri de bucatarie

Data actualizării: 28 aprilie 2025

Piureul de cartofi este adesea privit ca un preparat simplu, însă există anumite detalii care pot transforma această garnitură banală într-un adevărat deliciu culinar. Bucătarii experimentați ne împărtășesc secretele pentru a obține un piure fin și aerat.

Cum să obții un piure fin și aerat

Primul pas pentru a obține un piure fin și aerat este înmuierea cartofilor în apă rece înainte de a-i pune la fiert. Acest pas, care poate părea banal, este unul dintre principalele trucuri care te vor ajuta să obții un preparat delicios. Înmoierea cartofilor în apă rece ajută la eliminarea excesului de amidon, care este principalul vinovat pentru textura lipicioasă a piureului. Fără amidon, cartofii nu vor mai avea o textură gumoasă, iar piureul va fi mai fin.

Înainte de a-i pune la fiert, cartofii trebuie curățați de coajă și tocați cubulețe. Apoi, trebuie să stea în apă cel puțin 30 de minute. Pentru o textură pufoasă, este recomandat să îi lași în apă timp de o oră.


Alte secrete pentru un piure ca la restaurant

Un alt truc pe care bucătarii cu experiență îl folosesc pentru a obține un piure cu o textură cât mai aerisită și cremoasă este adăugarea unui ou în piureul de cartofi. Oul nu doar că schimbă textura piureului, dar îi va da și un gust mai bun.

Citește și:

Pentru a pune oul în piure, cartofii trebuie fierți, pasați și lăsați un pic la răcit. Între timp, se bate oul crud și se adaugă peste cartofi. Ulterior, totul se amestecă foarte bine până când oul se încorporează.

Aceste trucuri te vor ajuta să schimbi textura piureului, însă, de departe, cei mai importanți sunt cartofii pe care îi folosești. Este recomandat să optezi pentru cartofii speciali pentru piure, deoarece aceștia conțin mai puțin amidon. De asemenea, este important să nu fierbi prea mult cartofii, pentru că asta ar putea oferi piureului o textură apoasă.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨