Trei greșeli mari pe care le fac cardiacii explicate de dr. Cristian Udroiu, cunoscut cardiolog

Bolile cardiovasculare constituie principala cauză a deceselor în România, provocând 60% dintre acestea, în timp ce cancerul are un procent de doar 19%. Dr. Cristian Udroiu, medic cardiolog, a discutat astfel, în cadrul Interviurilor Libertatea, despre factorii care duc la apariția acestor afecțiuni.
În România, numărul persoanelor care suferă de boli cardiovasculare este de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene. Cardio-vasculara, emergent recunoscută drept principalul „ucigaș” din țara noastră, a devenit tot mai prezentă și la tineri.
Media de vârstă a pacienților cardiaci a scăzut, în prezent fiind de 50-55 de ani, însă dr. Udroiu menționează că a întâlnit un număr semnificativ de pacienți sub 40 de ani pe masa de operație. În aceste condiții, infarctul și alte evenimente cardiovasculare majore sunt din ce în ce mai frecvente la tineri.
Depinzând de nivelul de impact al bolii, unii dintre acești tineri decid să își schimbe stilul de viață. Reacția lor se bazează, poate în proporție mai mare decât la vârstnici, pe teamă.
Analizând factorii care duc la instalarea afecțiunilor cardiovasculare, dr. Udroiu identifică următoarele aspecte majoritare:
- Fumatul: Dr. Udroiu evidențiază contribuția directă a fumatului la apariția infarctului. „Rar găsești un pacient cu infarct care să nu fumeze”, afirmă acesta.
- Sedentarismul: Lipsa mișcării și dependența crescândă de mijloacele de transport duc la agravarea stării de sănătate.
- Alimentația: Dieta greșită, asociată cu fumatul și sedentarismul, joacă un rol esențial în declanșarea bolilor de inimă.
De multe ori, fumatul este abandonat de pacienți în urma unui infarct major. Dr. Udroiu observă că aspectul psihologic joacă un rol fundamental în procesul de renunțare la fumat: „Un om tânăr, care face un infarct la 30 – 40 de ani, ești legat de niște tuburi, conectat la aparate, impactul psihologic este mare și mare majoritate se lasă de țigări.”
Deși factorul stres în apariția bolilor cardiovasculare este des citat, dr. Udroiu susține că stresul este doar un efect secundar, în sensul că ne împiedică să avem grijă de noi și ne reduce energia și motivația de a adopta un stil de viață sănătos. Adevărata cauză, în opinia sa, o reprezintă „lenea și comoditatea.”
Medicul cardiolog dă o veste bună totuși, oferind un sfat direct: pentru a ne păstra inima sănătoasă, recomandă să facem mișcare de trei ori pe săptămână, câte două ore la rând. Este o soluție simplă și eficientă. Păstrarea unui stil de viață activ și o alimentație sănătoasă pot contribui decisiv la prevenirea bolilor cardiovasculare.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨