Trump este „furios” pe Putin: I-a dat un ultimatum de o lună pentru un acord în Ucraina

Data actualizării: 31 martie 2025

Donald Trump i-a transmis un mesaj direct lui Vladimir Putin: are la dispoziție o lună pentru a ajunge la un acord de pace în Ucraina, altfel Statele Unite ar putea introduce noi tarife pe petrolul rusesc. Declarațiile au fost făcute într-un interviu telefonic acordat postului NBC News, în cadrul emisiunii „Meet the Press”, moderată de Kristen Welker. Președintele american a subliniat că este „furios” pe liderul de la Kremlin pentru criticile aduse lui Volodimir Zelenski și pentru blocajul în negocierile de încetare a războiului.

Trump dă ultimatum Rusiei și amenință cu tarife pe petrol

„Am fost foarte supărat, furios, atunci când Putin a început să critice credibilitatea lui Zelenski pentru că nu așa mergem în direcția potrivită, înțelegeți?”– Donald Trump

În același interviu, liderul de la Washington a dat de înțeles că schimbările de conducere la Kiev ar complica și mai mult drumul către pace.

„Dacă vom avea o nouă conducere (la Kiev – n. red.) înseamnă că nu vom avea un acord pentru multă vreme, nu-i așa?”

Trump a continuat cu un avertisment economic clar adresat Moscovei. A afirmat că este gata să impună „tarife secundare” dacă nu se ajunge la un acord și dacă va considera că vina aparține Rusiei.


„Dacă Rusia și cu mine nu ajungem la un acord pentru a opri vărsarea de sânge în Ucraina, și dacă cred că e vina Rusiei – ar putea să nu fie – dar dacă cred că e vina Rusiei, atunci o să impun tarife secundare pe petrol, pe tot petrolul care iese din Rusia”– Donald Trump

În plus, Trump a spus că ar putea avea o discuție directă cu Putin „săptămâna aceasta”, cu condiția ca liderul rus „să facă ce trebuie să facă”. Tot el a precizat că Putin este deja conștient de faptul că „e furios”.

Citește și:

Declarațiile recente ale lui Trump marchează o schimbare de ton vizibilă față de cele din trecut. Dacă în alte intervenții era mai rezervat față de regimul de la Kremlin și chiar îl descria pe Zelenski drept „dictator fără alegeri”, acum poziția sa este mult mai critică la adresa Moscovei.

Reacția Rusiei nu a întârziat să apară. Grigori Karasin, negociator rus și șef al comisiei de relații internaționale a Consiliului Federației din Rusia, a declarat sâmbătă că șansele ca administrația Trump să obțină rapid un armistițiu sunt slabe.

„Ar fi naiv să ne așteptăm vreo reușită majoră de la prima întâlnire”– Grigori Karasin

Potrivit acestuia, un acord de încetare a focului până la finalul anului este puțin probabil, chiar dacă administrația de la Washington insistă în această direcție.

Între timp, pe teren, situația se înrăutățește: armata rusă a pătruns în regiunea ucraineană Sumî, în nord-estul țării, și a ocupat localitatea Veselivka.

Anunțul capturării satului Veselivka a venit sâmbătă din partea Ministerului rus al Apărării. Localitatea se află în provincia Sumî, aproape de granița cu Rusia. Această zonă este vizată frecvent de atacuri, mai ales în ultima perioadă, în contextul în care trupele ruse încearcă să câștige teren în nordul țării.

Ucraina susține că Rusia nu respectă acordurile temporare privind infrastructura energetică. În ciuda discuțiilor pentru un armistițiu, Kievul acuză Moscovacontinuă să lovească punctele-cheie din rețea, ceea ce pune sub semnul întrebării orice progres în negocierile privind Marea Neagră.

Potrivit autorităților ucrainene, cererile Kremlinului pentru un acord sunt imposibil de acceptat, incluzând

  • eliminarea sau relaxarea sancțiunilor economice
  • scoaterea de pe listă a producătorilor ruși de alimente
  • renunțarea la restricții pentru anumite instituții financiar-bancare

Oficialii ruși nu au anunțat până în acest moment vreo intenție clară de a revendica regiunile Sumî sau Harkov, dar au avut incursiuni în aceste zone recent, în încercarea de a ocupa noi teritorii.

Aceste acțiuni militare vin în paralel cu semnalele de rezistență din partea Ucrainei, care își întărește apărarea în regiunile de nord.

În acest context tensionat, poziția lui Trump rămâne una presantă, dar și contradictorie față de trecut. Dacă anterior dădea semnale de înțelegere față de Moscova, acum impune un ton dur și stabilește termene limită pentru oprirea conflictului.

Deocamdată, reacțiile Kremlinului indică puține șanse pentru o rezolvare rapidă a războiului din Ucraina, în ciuda presiunilor făcute de administrația de la Washington.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨