Tulburarile de somn si privarea de odihna pot provoca afectiuni psihice, mai ales la adolescenti si varstnici

Privarea de odihnă și tulburările de somn pot avea consecinte nefaste asupra creierului, putand duce la aparitia unor afectiuni psihice major. Acest risc este mai mare in randul adolescentilor si varstnicilor. Conform unui studiu publicat in JAMA Psychiatry, intre 20% si 35% din populatie sufera de tulburari cronice de somn, procentajul ajungand chiar la 50% in cazul varstnicilor.
Impactul tulburarilor de somn asupra creierului
Un meta-studiu recent realizat de cercetatorii de la Centrul de Cercetare Jülich din Germania a aratat ca zonele cerebrale afectate de privarea de somn pe termen scurt difera semnificativ de cele afectate de tulburarile cronice de somn. ‘Somnul deficitar este unul dintre cei mai importanti, dar si modificabili, factori de risc pentru afectiunile psihice, mai ales la adolescenti si varstnici’, a declarat dr. Masoud Tahmasian, coordonatorul studiului.
„Modificările arată clar de ce cei cu tulburări de somn suferă de simptome precum epuizare, schimbări de dispoziție sau dificultăți cognitive”, a punctat Gerion Reimann, autorul principal al studiului.
Rezultatele studiului
Analiza a fost realizata pe 231 de studii cerebrale. Pacientii cu tulburari cronice de somn au fost comparati cu persoane sanatoase, iar indivizi odihniti au fost comparati cu cei privati temporar de somn. In cazul celor cu tulburari cronice de somn, s-au detectat modificari in cortexul cingular anterior, amigdala dreapta si hipocamp. Aceste zone sunt asociate cu simptome precum oboseala cronica, probleme de memorie, instabilitate emotionala si chiar depresie. In cazul privarii de odihna pe termen scurt, modificari au fost observate in talamusul drept, zona responsabila cu reglarea temperaturii, miscarea si perceptia durerii.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨