Tunelul subacvatic Eurasia: Un simbol al progresului tehnologic ce leaga doua continente

Data actualizării: 5 mai 2025

Deschis in decembrie 2016, tunelul subacvatic Eurasia reprezinta o veritabila capodopera a ingineriei moderne. Aceasta constructie impresionanta leaga doua continente uriașe, avand un impact semnificativ asupra traficului si reprezentand un simbol al progresului tehnologic.

Constructia tunelului

Lucrarile la tunelul Eurasia au fost demarate in 2011, cu un buget estimat la 1,3 miliarde de dolari. Tunelul are o lungime totala de 14,6 kilometri, dintre care 5,4 kilometri sunt construiti sub nivelul marii. Inginerii transmit că acesta se află la o adâncime de până la 106 metri sub apă. A fost proiectat si construit in zona cu activitate seismică intensă, avand capacitatea de a rezista unui cutremur cu magnitudinea de până la 7,5 grade pe scara Richter.

Impactul asupra traficului

Desi zona este caracterizata de un trafic urban foarte aglomerat, tunelul a reusit sa fluidizeze circulatia, avand două etaje. Acesta leaga Europa de Asia si a redus durata unei călătorii între cele două continente la 15 minute, de la 100 de minute. Accesul este permis doar autoturismelor și camionetelor, iar utilizatorii sunt obligati sa achite o taxa la traversare.


Tunelul Eurasia este vazut de specialistii in inginerie drept o continuare a proiectului Canalului Manecii.

Acesta a devenit un simbol al progresului tehnologic din Turcia, contribuind la decongestionarea traficului și la reducerea poluarii. Se estimează că emisiile de carbon sunt reduse cu peste 82.000 de tone anual. Inginerii au dotat tunelul cu sisteme de ventilație și control al traficului, detectoare de incendii de ultimă generație, transformandu-l intr-o structura de transport ce uneste două continente importante.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨