Turtele pufoase, moi și aerate sunt o alternativă delicioasă la pâine, ideale pentru a fi savurate alături de un ceai sau ca înlocuitor al pâinii obișnuite. Aceste lipii sunt ușor de preparat și pot fi umplute cu diverse ingrediente sau unse cu unt cât sunt încă fierbinți.

Ingrediente necesare: 1 kg de făină, 400 ml de chefir (sau lapte bătut ori iaurt), 400 ml de apă, 40 gr de drojdie proaspătă, 1 linguriță de sare, 1 linguriță de zahăr și ulei.

Reclamă

Pentru început, se amestecă drojdia cu o linguriță de zahăr, un pahar de apă caldă (38°C) și câteva linguri de făină din cantitatea totală. Amestecul se lasă timp de 10 minute pentru a activa drojdia și a verifica prospețimea acesteia, trebuind să formeze spumă deasupra. Apoi, în vasul cu maia, se adaugă sare, se toarnă restul de apă și chefirul la temperatura camerei, amestecând bine. Urmează să se încorporeze treptat făina, cernută direct în vas, și se frământă aluatul lipicios. Se ung mâinile cu ulei și se continuă frământarea fără a mai adăuga făină suplimentară. Aluatul și vasul se ung cu ulei, se acoperă cu un prosop și se lasă la loc cald pentru 40-60 de minute, timp în care aluatul trebuie să își dubleze volumul.

Aluatul rămâne lipicios, așa că este indicat să folosiți ulei când formați lipiile. Se lucrează puțin aluatul, se împarte în bucăți de aproximativ 210 grame fiecare, obținându-se astfel 9 bucăți care se rotunjesc. Fiecare bilă de aluat se pudrează cu puțină făină și se întinde cu sucitorul pentru a obține lipii de diametrul tigăii, cu o grosime de mai puțin de 1 cm.

Tigaia se înfierbântă bine înainte de a adăuga lipia. Se așteaptă aproximativ un minut, după care se întoarce pe cealaltă parte. Dacă lipia se usucă prea tare, nu se va umfla corespunzător la întoarcere, iar dacă tigaia nu este suficient de fierbinte, rezultatul va fi similar. Lipiile se prăjesc pe tigaia uscată, la foc mare, întorcându-le periodic. După prăjire, lipiile fierbinți se scot pe grilă și pot fi unse cu unt. Fiecare lipie se prăjește în circa 5-7 minute, în funcție de grosimea tigăii și intensitatea focului. Dacă nu se ung cu unt, lipiile reci se păstrează ca pâinea obișnuită, pentru a nu se usca.

Această rețetă este extrem de apreciată și, odată încercată, va deveni cu siguranță o obișnuință în bucătăria dumneavoastră, încântând întreaga familie. Poftă bună!