Venituri surprinzătoare din reciclarea PET-urilor: până la 600 lei pe zi

Data actualizării: 21 iulie 2025

Strângerea și reciclarea PET-urilor din coșurile de gunoi a devenit o mică afacere pentru mii de români. Cu toate acestea, dincolo de câștigurile pe care le pot obține, aceștia se confruntă și cu riscuri. Haideți să descoperim ce bani se pot câștiga din această activitate și ce probleme apar pe parcurs.

Venituri Substanțiale din Reciclarea PET-urilor

Românii au descoperit o sursă neobișnuită de venituri odată cu implementarea sistemului de garanție-returnare (SGR) pentru ambalajele de plastic. Strângerea PET-urilor din coșurile de gunoi și returnarea lor la aparatele SGR poate aduce câștiguri surprinzător de mari.

Mulți cetățeni pleacă dis-de-dimineață pentru a colecta astfel de recipiente din parcuri, străzi și locuri de joacă. În fiecare zi, aceștia își umplu sacii cu sticle și doze goale, pe care le returnează ulterior pentru a primi garanția de 50 de bani per bucata. Conform adevarul.ro, între 5.000 și 6.000 de oameni reușesc să câștige un ban în plus din această activitate.


Unii dintre aceștia susțin că pot câștiga chiar și 600 de lei pe zi, ceea ce înseamnă că, într-o lună, pot aduna aproximativ 18.000 de lei. „Ar fi între 5.000 şi 6.000 de români care astăzi pun o pâine pe masă datorită sistemului de garanţie-returnare”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Citește și:

Amenzi și Controverse în Sistemul de Garanție-Returnare

Deși veniturile obținute din colectarea PET-urilor sunt considerabile, această activitate nu este lipsită de controverse. Există români care au fost amendați pentru că au scos PET-uri din coșurile stradale. Până acum, Poliția Locală a emis 30 de amenzi în sectorul 3, care se ridică la valoarea de circa 7.000 de lei.

Ministrul Mediului a adus în discuție aceste probleme, precizând că „un cetăţean mi-a trimis ieri o fotografie cu un proces verbal pentru că a fost amendat de Poliţia Locală pentru că a scos un PET dintr-un coş.” Aceste amenzi au fost emise în urma vandalizării pubelelor, un fenomen care a devenit din ce în ce mai frecvent odată cu popularizarea sistemului de garanție-returnare.

O Mică Afacere pentru Mulți Români

În ciuda amenzilor și a controverselor, colectarea PET-urilor reprezintă o sursă de venit pentru mulți români. Până acum, s-au colectat peste 850 de milioane de ambalaje, iar numărul celor care se implică în această activitate continuă să crească.

Oamenii sunt mulțumiți de veniturile obținute, iar pentru unii, această activitate a devenit o mică afacere. Sistemul de garanție-returnare nu doar că ajută la curățarea mediului, dar oferă și oportunități economice pentru cetățenii care aleg să participe.

În concluzie, strângerea și returnarea PET-urilor poate fi extrem de profitabilă pentru cei care sunt dispuși să depună efortul necesar. Cu toate acestea, cei implicați trebuie să fie conștienți de riscurile și provocările asociate, inclusiv posibilitatea amenzilor și a interacțiunilor cu autoritățile locale.

Dacă sunteți interesat de o astfel de activitate, ar fi bine să vă informați în prealabil despre reglementările locale și să vă asigurați că respectați toate normele pentru a evita problemele legale.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨