Într-o noapte dramatică pentru judeţul Galaţi, viiturile puternice au provocat spargerea a două baraje piscicole, inundând terenurile agricole cu peste 200.000 de metri cubi de apă. Situația, considerată de autorități drept una de urgență, a dus la evacuarea a sute de persoane și la intervenții masive din partea armatei și pompierilor.

Cantități Record de Precipitații și Baraje Cedate

Două baraje piscicole din judeţul Galaţi au cedat sub presiunea viiturilor puternice. Apele Române au confirmat că barajele Potârnichea și Hanu Conachi, administrate de entități private, nu au rezistat forței viiturilor.

Reclamă

Potrivit datelor furnizate de Apele Române, barajul Potârnichea, situat în amonte de Costache-Negri, a cedat, eliberând un volum de 200.000 de metri cubi de apă. De asemenea, în zona UAT Hanu Conachi, volumul de 90.000 de metri cubi de apă a fost preluat de acumulările din aval Lieşti 1 și Lieşti 2. „Pagubele potenţiale vor fi de terenuri agricole”, au avertizat specialiștii, subliniind că efectele pe termen lung sunt încă greu de estimat.

Cifrele sunt alarmante și arată un volum de precipitații record în zona. La stația Cârja din judeţul Vaslui s-au înregistrat 165,8 litri pe metru pătrat, iar la Gănești, în judeţul Galaţi, s-au înregistrat 148,1 litri pe metru pătrat. Localităţi precum Cudalbi, Cuza-Vodă, Pechea și Slobozia-Conachi au fost printre cele mai afectate.

Intervenții de Urgență și Mobilizare Generală

Situația a impus o reacție rapidă și concertată din partea autorităților. Peste 5.000 de gospodării din judeţele Galaţi şi Vaslui au fost afectate de inundaţii, iar aproape 300 de persoane au fost evacuate. În ciuda eforturilor de salvare, patru persoane și-au pierdut viața.

La nivelul Ministerului Sănătăţii a fost instituită sâmbătă o celulă de criză pentru a gestiona situaţia medicală. S-au luat măsuri urgente pentru asigurarea de vaccin antitetanic și vaccin hepatitic A pentru copiii din localităţile afectate, prevenindu-se astfel posibilele focare de boli.

Militarii din Brigada 10 Geniu din Brăila au fost chemaţi în ajutor și au intervenit alături de pompierii de la ISU Galaţi. Aceştia au utilizat bărci cu motor, camioane și alte echipamente specifice de salvare pentru a ajuta populaţia din zona Slobozia Conachi.

Vizita Premierului și Măsuri de Viitor

Pentru a evalua situaţia de la faţa locului și pentru a coordona eforturile de intervenţie, premierul Marcel Ciolacu a vizitat sâmbătă regiunea afectată, fiind însoţit de miniştrii de Interne și al Apărării, Cătălin Predoiu și Angel Tîlvăr, precum și de șeful DSU, Raed Arafat.

„Este o perioadă grea pentru oamenii din judeţele Galaţi și Vaslui. Vom face tot posibilul să oferim sprijinul necesar pentru a trece peste această situaţie critică,” a declarat premierul.

Autoritățile locale și naționale sunt în alertă maximă și monitorizează constant evoluţia situaţiei. Prioritatea rămâne protejarea vieţilor omenești și minimizarea pagubelor materiale. Este de așteptat ca în următoarele zile să fie luate măsuri suplimentare pentru prevenirea unor eventuale inundaţii și pentru refacerea infrastructurii afectate.

Judeţul Galaţi se confruntă cu una dintre cele mai grave calamități naturale din istoria sa recentă. Solidaritatea comunităţii și mobilizarea autorităţilor sunt esenţiale pentru a face faţă provocărilor ridicate de această situaţie extremă.