Viktor Orban, reacție acidă după ce UE i-a îndemnat pe europeni să-și facă provizii în caz de criză

Data actualizării: 28 martie 2025

Comisia Europeană a recomandat recent ca fiecare gospodărie din Uniunea Europeană să fie pregătită cu provizii pentru cel puţin 72 de ore, în eventualitatea unei crize. Premierul Ungariei, Viktor Orban, a reacţionat vineri cu revoltă la această iniţiativă, susţinând că Bruxelles-ul pregăteşte populaţia pentru un conflict militar.

„Bruxellesul se pregăteşte pentru un război şi acesta este ceva care trebuie luat în serios. Te îngrozeşti. Ce au oamenii ăştia în cap?”

(Viktor Orban, premierul Ungariei)

Orban acuză din nou Uniunea Europeană de atitudine războinică

Şeful guvernului de la Budapesta a insistat asupra faptului că nu are niciun motiv să creadă că o ţară membră NATO ar fi în pericol iminent.


„Mesajul nostru către unguri este că niciun război nu ne ameninţă”

(Viktor Orban)

Citește și:

Comisia Europeană a lansat miercuri o nouă strategie care vizează creşterea capacităţii de reacţie a Uniunii Europene în faţa unor posibile ameninţări.

În documentul oficial se precizează că măsurile sunt menite să pregătească populaţia pentru situaţii diverse precum dezastre naturale, atacuri cibernetice sau crize geopolitice, inclusiv „posibilitatea unei agresiuni armate împotriva ţărilor membre”.

„Cetăţenii noştri, statele membre şi companiile noastre au nevoie de instrumentele potrivite pentru a acţiona atât pentru a preveni crizele, cât şi pentru a reacţiona rapid atunci când are loc o catastrofă”

(Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene)

Premierul ungar a sugerat că tonul general al Comisiei este unul care încurajează conflictul şi a reluat ideea că UE nu ar trebui să pregătească populaţia pentru război, ci ar trebui să se alinieze poziţiei Statelor Unite.

„Bruxellesul ar trebui să sprijine aspiraţiile SUA pentru pace”

(Viktor Orban)

El a adăugat că „există o fractură transatlantică”, referindu-se la diferenţele de abordare dintre UE şi SUA în privinţa războiului din Ucraina.

Premierul Ungariei a făcut din nou trimitere la relaţia sa apropiată cu fostul preşedinte american Donald Trump, afirmând că Statele Unite susţin încetarea conflictului din Ucraina, în timp ce Uniunea Europeană continuă să adopte o poziţie „războinică”.

„SUA vor pace” în Ucraina

(Viktor Orban)

El a sugerat că Bruxelles-ul nu urmează această direcţie. Orban a punctat că, în loc să alimenteze tensiunile, Uniunea Europeană ar trebui să urmeze exemplul american și să se concentreze pe găsirea unei soluții pașnice.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, în urmă cu mai bine de trei ani, guvernul de la Budapesta a adoptat o poziție distinctă față de restul blocului comunitar.

Viktor Orban a refuzat să ofere sprijin militar Ucrainei și s-a declarat în mod constant împotriva aderării acesteia la Uniunea Europeană.

Poziția sa a atras critici repetate din partea partenerilor europeni, dar liderul ungar și-a menținut linia, subliniind că Ungaria nu dorește să fie atrasă într-un conflict militar.

Reacția sa la propunerea Comisiei privind stocarea proviziilor pentru 72 de ore se înscrie în această linie de discurs.

În documentul oficial emis de Comisia Europeană se explică faptul că măsura are rolul de a ajuta populația să fie pregătită în fața unor posibile crize de orice natură, nu doar militare.

Strategia include scenarii precum dezastre naturale, pene de curent majore, atacuri informatice sau crize energetice, însă Orban a ales să interpreteze această inițiativă strict prin prisma unei posibile amenințări de război.

În ciuda mesajului transmis de Ursula von der Leyen privind nevoia unei pregătiri mai bune în fața catastrofelor, liderul de la Budapesta susţine că tonul general din partea Bruxelles-ului transmite populaţiei un sentiment de panică şi că astfel de recomandări pot avea efecte negative asupra oamenilor.

„Te îngrozeşti”

(Viktor Orban)

Premierul și-a exprimat nedumerirea faţă de direcţia în care se îndreaptă Uniunea Europeană.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨